Dansk selskab indgår aftale med Sanofi

Hvad der startede som et projekt støttet af Højteknologifonden, får nu international opmærksomhed, idet franske Sanofi har kastet blikket og penge efter et dansk selskab.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Den danske kontraktforskningsvirksomhed Gubra har indgået en forskningsaftale med den franske gigant og Novo-rival Sanofi.

Dermed følger den lille virksomhed i fodsporene på Zealand Pharma – og det på baggrund af et Højteknologifond-projekt.

I september 2012 indledte Gubra, Gentofte Hospital og Københavns Universitet et projekt, der skal finde ud af, hvorfor en fedmeoperation i nogle tilfælde kan få type 2-diabetes til at forsvinde på få dage. Projektet, der blev støttet af Højteknologifonden med 14 mio. kr., sigter mod at opdage nye tarmhormoner, der kan udvikles til lægemidler til behandling af diabetes og fedme.

”Vi har udviklet på dette projekt i de sidste fire år og har de sidste par år løbende diskuteret med de forskellige folk, vi kender i industrien. Jeg må sige, at der har været meget stor interesse omkring de her tarm-peptider,” siger adm. direktør i Gubra, Niels Vrang, til MedWatch.

Kender folk i Sanofi

Den store effekt, som gastric bypass-operationer har på både sukkersyge og fedme, har ifølge direktøren givet en tro på, at der findes noget derude, eller rettere sagt derinde, i tarmen, som ikke er opdaget endnu.

”Det har vi forsket i og udviklet nogle forskellige metoder til, som har gjort os interessante. Det er derfor lykkes at indgå en strategisk forskningsaftale med Sanofi. Set fra min bakketop, synes jeg, at det er en rimelig god aftale, vi har fået i stand,” siger direktøren og fortsætter:

”Vi kender folk i Sanofi, og vi har jo et stort netværk, fordi vi laver services for mange virksomheder i industrien. Og Sanofi er bestemt ikke de eneste, der var interesserede. Vi valgte Sanofi, fordi det var den bedste aftale. Det er jo sådan, jeg skal tænke.”

Niels Vrang kan ikke oplyse de økonomiske detaljer af fortrolighedshensyn. Der er tale om en forskningsaftale, hvor Sanofi vil yde ekstra forskningsmidler til Gubra i løbet af samarbejdet.

Hvis specifikke udviklingsmæssige, regulatoriske og kommercielle milepæle bliver nået, vil det udløse yderligere midler til Gubra og deres forskningspartnere, såvel som royalties på det globale salg af produktet.  

Vigtigt skridt

Ved tidligere lejlighed har Niels Vrang fortalt MedWatch, at virksomheden via Højteknologifondens økonomiske støtte var ved at tage skridtet hen imod i højere grad at blive et biotekselskab. Et skridt, der nu bliver yderligere forstærket af aftalen med Sanofi.

”Det betyder rigtig meget for os. Det er en blåstempling af hele vores forskningsindsats. Vi er jo ellers kendt som en lille kontraktforskningsvirksomhed, hvilket vi stadigvæk også er, men når vi først får penge fra Højteknologifonden og sidenhen kan indgå en aftale med en relativt stor aktør inden for diabetes, så må det være, fordi vi kan et eller andet,” siger Niels Vrang og tilføjer:

”Det er et ret vigtigt skridt hen mod at udvide vores egen forskning, for det giver et tilskud til vores forskning.”

 Direktør: Nu er vi et biotekselskab

 CRO-direktør: Udlicitering bliver ved snakken

 Selskab bag ”mæthedspille” leder efter partnere

 Millioner til jagten på mæthedspille 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også