MedWatch

Millioner til jagten på mæthedspille

Højteknologifonden støtter anerkendt dansk forsker med millioner i jagten på et kunstigt signalstof, der i pilleform skal overbevise hjernen om, at man er mæt.

Foto: colourbox

Danske forskere leder efter signalstoffer fra tarmen, som fortæller hjernen, at vi er mætte. Det rette molekyle kan blive til en pille, der giver mæthedsfølelse.

"Hele vores biologi er indrettet til at undgå, at vi taber os for meget. Kroppen sender faresignaler, når vi taber os, men vi får ingen krisesignaler om, at vi har for store fedtdepoter. Det har ikke været en reel risiko," siger Knud J. Jensen, professor ved Kemisk Institut ved Københavns Universitet, til Berlingske.

Han er internationalt anerkendt og en højt prisbelønnet ekspert i peptider, som bl.a. fungerer i kroppen som signalmolekyler fra maven til hjernen. Højteknologifonden har givet ham 14 mio. kr. til at lede efter molekyler, som kan udvikles til en mæthedspille.

Oversete molekyler

"Vi kender allerede nogle af signalstofferne fra tarmen, men vi leder efter oversete molekyler eller nogle, der virker anderledes, end vi regnede med. Der sendes også signaler fra fedtdepoterne, men vi koncentrerer os om kommunikationen fra maven og tarmen," siger Knud J. Jensen.

Han samarbejder med det danske biotekfirma Gubra, som har specialiseret sig i lægemidler til diabetes og overvægt. Firmaet skal stå for at udvikle mæthedsmolekylet til et lægemiddel. Selv om det lykkedes at finde de rette molekyler, vil det dog tage mindst ti år, før en egentlig slankepille vil være på markedet.

 Nyt mål for fedmemidler

 Her er Højteknologifondens life science-investeringer

 Dansk medicoprodukt skal gå fra Varde til Indien 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier