Dansk medicoprodukt skal gå fra Varde til Indien

Et dansk iværksætterprojekt centreret omkring hjertediagnosticeringsudstyr peger på regulatorisk arbejde og udviklingslandene som det springende punkt i rejsen mod den potentielle milliardomsætning.
Foto: Niels Hougaard, Jyllands-Posten
Foto: Niels Hougaard, Jyllands-Posten

Mads Matthiesen er ikke i tvivl om værdien af det produkt, iværksætterfirmaet WiMed satser på. Han er uddannet i Medicin og Teknologi fra DTU og medstifter af firmaet, hvis fokus er et kateterbaseret diagnosesystem til behandling af patienter med hjerterytmeforstyrrelser.

”Vi mener, at vores produkt kan skabe værdi for alle hospitaler. Området er voldsomt plaget af høje udgifter og underdiagnosticeret i alle dele af verden. I Danmark er der ca. 100.000 med hjerterytmeforstyrrelser, men kun 2.000 undersøgelser om året. Den trend gælder i hele den vestlige verden. Markedet er kun ca. fire pct. penetreret, så der er meget plads til forbedring.”

Det springende punkt for firmaet er ifølge medstifteren det regulatoriske arbejde – den medicinske godkendelse fra myndighederne.

”At få lov til at sælge produktet er i virkeligheden den største hurdle for os, for alle de læger, vi er i kontakt med, vil gerne have vores produkt, og vi har selv bevist, at vi kan levere den teknologi, de vil have,” siger han og uddyber:

Kliniske data næste skridt

”Det hele afhænger af, hvor solide data vi får fra kliniske studier, og hvorvidt data kan overbevise myndighederne i de givne markeder om, at vores produkt er sikkert.”

Og firmaet har fået en hjælpende hånd til at opnå solide data. Således har Fornyelsesfonden givet en støtte på 4,5 mio. kr. i en forsøgsperiode frem til maj 2015.

”Vores mål er at sende det første produkt på markedet, når projektperioden er afsluttet i maj 2015. Groft set bruger vi det næste halve år på at tilpasse systemet uden for klinikken, derefter omkring et år på klinisk test og dokumentationsarbejde. Og så kommer der en dialog med myndighederne, som er regionsafhængig, men i bedste fald anslås at tage et halvt til helt år,” forklarer Mads Emil Mathiesen.

Firmaet har en god fornemmelse omkring EU, fordi det regulatoriske system er relativt gennemsigtigt, og man har en god plan for den nødvendige CE-mærkning.

”Det er lidt sværere at forudse FDA i USA, for det handler om, hvorvidt man bliver klassificeret som et højrisiko-device eller ej. Hvis man gør det, så bliver det en flerårig affære at opnå godkendelse.”

Rigshospitalet og Varde skal gå forrest

Derfor satser man da også i første omgang på det europæiske marked.

”Det første marked er det europæiske, inklusive Danmark. Her er der fem hjertecentre, der laver de relevante procedurer, og tre af dem konfererer vi relativt ofte med. Vores håb er, at Rigshospitalet og Varde vil være fremme i skoene og interesserede i starten.”

Forretningen består simpelt sat op dels af permanent udstyr, altså f.eks. en monitor som kan vise hjertesignaler, og dels af et udskifteligt produkt centreret omkring katetrene.

”Så der er engangsindtægter fra skærmene og løbende indtægter fra katetrene. Vi håber på at få installeret ét system i Danmark i midten af 2015 og mindst et yderligere inden for fem år fra i dag.”

Forbindelser i Indien, Brasilien og Kina

Men det kommercielle potentiale afhænger meget af at få produktet på markedet i udviklingslandene.

”Vi har nogle spændende forbindelser i Indien, Brasilien og Kina. Potentialet afhænger meget af, hvor heldige vi er med at komme ud der. Forbindelserne er både hospitaler og private aktører.”

Har I indgået samarbejdsaftaler med private aktører med henblik på at rulle produktet ud på markedet?

”Ja, men vi har underskrevet fortrolighedsaftaler, så jeg kan desværre ikke sige noget om dem. Det er samarbejdsaftaler, der er løst formuleret, så vi har en del handlefrihed.”

En rund milliard

Medstifteren fortæller, at iværksætterne internt har en ambition om, at man om fem år skal have solgt 100 systemer og 6.000 enkeltkatetre kompatible med andre producenters systemer.

Til én procedure bruges der oftest to katetre, og man kan med ét system typisk foretage 4-500 procedurer per år i dag, men målet er at fordoble dette tal gennem en mere effektiv procedure.

”Det betyder, at vores første milepæl om fem år er at opnå en omsætning på 60 mio. kr., mens vi ved at hjælpe eksempelvis Indien op på Vestens niveau sigter efter et isoleret potentiale på 1 mia. kr. årligt og 500 mio. kr. i éngangsindtægter fra permanente del af systemet” siger Mads Emil Mathiesen og uddyber:

”Men her tager vi ikke højde for væksten. Det er svært at forudsige, fordi markedet netop er så upenetreret, og patientgruppen har stormet frem. Hvis den nuværende vækst fortsætter, så er de førnævnte tal meget større.”

 Guldregn over spændende projekter

 Støtte skal søsætte virtuelt laboratorieprojekt globalt

 Regionerne løfter sløret for stor millionsatsning

 Her er Højteknologifondens life science-investeringer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også