Lundbecks alkoholpille i modvind

Sundhedsstyrelsen har afvist at give Lundbecks alkoholpille generelt tilskud. Selskabet afviser, at det får indvirkning på salget, mens analytiker påpeger, at Lundbeck skal på arbejde over for sundhedsmyndigheder i hele Europa.
Foto: PR lundbeck
Foto: PR lundbeck

Danske patienter, der skal i behandling med Lundbecks alkoholpille Selincro, får ikke automatisk tilskud til lægemidlet.

Det står klart efter, at Sundhedsstyrelsen med udgangspunkt i Medicintilskudsnævnets indstilling har afvist at give midlet til behandling af alkoholafhængighed generelt tilskud. Midlet har heller ikke opnået generelt klausuleret tilskud til bestemte sygdomme eller persongrupper.

Dermed skal de behandlende læger søge om enkelttilskud til evt. patienter, og dermed er det umiddelbart blevet vanskeligere for selskabet at penetrere det danske marked.

”Nævnet finder, at der vil være risiko for, at Selincro ordineres til alkoholafhængige patienter, uden at disse patienter samtidig modtager psykosocial støtte, hvilket efter nævnets vurdering vil være meget uhensigtsmæssigt,” skriver styrelsen bl.a. om begrundelsen for afvisningen.

Heller ikke i Norge

Lundbeck selv har et topsalgsestimat på 2,5 mia. kr. for lægemidlet, mens både Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen og Alm. Brand Markets-analytiker Michael Friis Jørgensen har noget lavere forventninger. Her lyder vurderingen på henholdsvis 1,4 mia. kr. og 1 mia. kr.

Ifølge Søren Løntoft Hansen kommer afvisningen dog ikke som den store overraskelse.

”Lundbeck har heller ikke fået tilskud i Norge, da man er kommet i en kategori med bl.a. antirygnings- og hårtabsprodukter, som ikke er tilskudsberettiget. Det er mit indtryk, at man havde nok heller ikke forventet at få det, men at man fra Lundbecks side vil arbejde på at få det,” siger han og fortsætter:

”Det tager tid at opnå dette tilskud. Det kommer ikke som den helt store overraskelse. Det er en ny behandlingsform, og det kræver simpelthen noget lobby-arbejde fra Lundbecks side. Man skal arbejde med de respektive sundhedsmyndigheder rundt omkring i Europa og overbevise dem om, at det her produkt er gavnligt. Selvfølgelig kunne Lundbeck have ønsket sig et generelt tilskud. Det ville uden tvivl have lettet penetreringen af markedet.”

Forventede afvisning

Lundbeck havde også set afvisningen fra Sundhedsstyrelsen komme. Det forklarer Thomas Klee, der er landechef for Lundbeck i Danmark og i øvrigt tidligere chef for Global Pricing og Market Access i koncernen.

”Vi forventede sådan set denne beslutning fra myndighederne med udgangspunkt i, hvad der historisk set er sket på dette område. Alkoholområdet mangler kliniske guidelines.”

Lundbeck havde som sagt ansøgt om generelt tilskud, men det var ifølge Thomas Klee forventeligt, at man kun fik enkelttilskud.

”Dels fordi det er en tilskudsmekanisme, man bruger meget i Danmark, dels fordi vi kunne se, at de produkter, der har været lanceret inden for området, på nær antabus, også har fået enkelttilskud.”

Meget uenige

Nævnets argumentation er, at lægerne ikke er i stand til at holde udskrivningen af det her produkt inden for den population af alkoholafhængige, som er i indikationen.

”Det er vi meget uenige i, og vi tvivler ikke på, at lægerne er i stand til dette. Derudover peger nævnet på nødvendigheden af, at der også anvendes psykosocial intervention. Psykosocial intervention er en standardbehandling inden for alkoholbehandling generelt, og Selincro tilbyder læger og patienter et nyt behandlingsalternativ oven på den behandling.”

Thomas Klee erkender, at det kan tage tid at få overbevist myndighederne om, at der skal ydes generelt tilskud til lægemidlet, da der er tale om en helt ny behandling.

Salgspåvirkning

”Selincro er jo et helt nyt produkt, og det eneste produkt godkendt til reduktion af alkoholforbrug hos de alkoholafhængige, hvorimod de nuværende produkter sigter på total afholdenhed,” siger han og tilføjer:

”Vi håber selvfølgelig, at dette produkt kan opnå generelt tilskud på sigt. Vi arbejder også meget hårdt på at presse på for at få kliniske retningslinjer inden for det her område. Ifølge WHO’s tal er der 150.000 alkoholafhængige i Danmark, og der er kun 15 pct. i behandling, så det er et område, hvor der er brug for en fokuseret indsats.”

Umiddelbart er det ikke positivt for et lægemiddels kommercielle potentiale, når hjemmemarkedets myndigheder sætter tilskudsbegrænsninger, men Lundbeck forventer ikke, at Sundhedsstyrelsens afgørelse får betydning i Danmark eller på andre markeder.

”Vi tror ikke, at den her afgørelse påvirker salget i andre markeder. Det er vigtigt at fastslå, at den enkelte patient kan få tilskud i Danmark, det er blot mere administrativt tungt for lægen, fordi der skal søges om det individuelt. Det har ingen indflydelse på forventningerne til salget i Danmark eller i udlandet.”

 Lundbeck betaler lille royalty fra salg af alkoholpille

 Analytikere: Milliard-sællerter på vej fra Lundbeck

 Lundbeck: Arbejdsgivere viser interesse for alkoholpille

 Lundbeck lancerer alkoholpille 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også