Mørke skyer over patentbranchen

En økonomisk krise og nye patentregler har tvunget patentrådgiverne til at skære og omstrukturere. Spørgsmålet er, om en europæisk patentdomstol bliver den næste skruetvinge på branchen - eller det bliver et lyspunkt?
Foto: Emil Ryge Christoffersen, Jyllands-Posten
Foto: Emil Ryge Christoffersen, Jyllands-Posten

De danske patentrådgivere står med ryggen mod muren, og den seneste række år har de største aktører i branchen skåret, omstruktureret, konsolideret og søgt efter nye veje for at klemme sig ud af den trængte situation.

En regnskabsopgørelse, som MedWatch har foretaget på fem af de største patentbureauer i Danmark, viser tydeligt, at omsætninger og bundlinjer har set bedre dage.

Ifølge Susanne Høiberg, der er direktør i patentrådgiverfirmaet Høiberg A/S, skyldes det primært to ting. At branchen ramlede ind i en økonomisk krise, og at der omkring 2008 blev indført nye regler for, hvor meget der skal oversættes af patenter for, at de kan gøre sig gældende i EU-landene.

”Når man reducerer mængden af den tekst til under 20 pct. af, hvad den var før, så er der en del af branchen, der kommer til at lide. Vi som virksomhed har ikke haft et forretningsområde inden for den her type erhverv, så vi blev ikke synderligt ramt af det. Men det skete oveni i en økonomisk krise, så patentbranchen har været under pres. Det kan man se ved, at de fleste af patentbureauerne på en eller anden måde har tilskåret deres forretning,” siger hun til MedWatch.

Fremgang og tilbagegang

Høiberg A/S har også måtte sande, at patentbranchen er under forandring, og at der er længere imellem kunderne. Selvom selskabet ikke arbejder særligt meget inden for oversættelse af patenter, har krisen alligevel sat sit præg, om end ikke i helt samme grad som hos nogle af konkurrenterne.

I regnskabsåret for 2012/2013 landede bruttofortjenesten på 28,3 mio. kr. mod 28,9 mio. kr. i samme periode sidste år. Bruttofortjenesten er gennem de sidste fire år faldet. Derimod har firmaet formået at komme ud med 2,6 mio. kr. i årets resultat mod 2,2 mio. kr. samme periode sidste år.

”At bruttoresultatet er faldet er et udtryk for en mindre omsætning. Det har været blandt andet været på grund af krisen, og vi har oplevet, at virksomhederne er mere konservative med hensyn til, hvad der skal patenteres, og i hvor mange lande de skal ud og have patenterne til at være gyldige. At vores bundlinje bliver bedre er samtidig et udtryk for, at vi har tilpasset forretningen til den virkelighed, vi lever i i dag,” siger Susanne Høiberg.

Selskabet har sikret sig lavere omkostninger ved nedskæringer på mandskab og tilsvarende på lokaler. 

Patentdomstol i sigte

I øjeblikket arbejder man i EU på højtryk på at etablere en regional patentdomstol, der skal sikre nye patentstandarder for Europas virksomheder. Dansk erhvervsliv står til at spare et tre-cifret millionbeløb med patentdomstolen, fordi de med den ikke behøver at føre retssager i hvert enkelt land, hvis deres patent krænkes. De behøver ganske enkelt kun at føre én sag hos EU-patentdomstolen.

”Typisk ser man, at der bliver anlagt retssag et sted, og så håber man på, at man ud fra det resultat der kommer, kan finde et forlig. Det er fantastisk, at mine kunder, som tit er små og mellemstore virksomheder, pludselig får mulighed for at kunne procedere deres sager i hele Europa på en gang,” siger Susanne Høiberg.

Men når der kun skal føres én enkelt sag for hvert krænkede patent, kan man stille sig selv spørgsmålet, om ikke en patentdomstol bliver den næste udfordring for den allerede pressede branche.

Det er godt for Jeres kunder, men er det godt for branchen, at retssagerne bliver konsolideret, og at der på den måde sandsynligvis kommer færre sager?

”Det kommer an på, hvad branchen vil. Det, vi vil, er, at vi på nøjagtig samme måde i forhold til den europæiske patentmyndighed repræsenterer vores kunder, selvom det foregår uden for Danmark. Det må vi dygtiggøre os til, så vi kan gå op i konkurrence med de bedste i resten af Europa, og det gør vi,” fortæller hun og tilføjer:

”Der vil være nogle sager, der i dag ligger i Tyskland eller London, der vil kunne føres af danske advokater eller patentagenter ved en fælles domstol, fordi parterne egentlig hører til i vores lokalområde.”

Hun tror ikke, at en fælles patentdomstol vil presse patentrådgivningsbranchen yderligere.

”Der vil blive frigjort nogle ressourcer i virksomhederne, fordi det bliver billigere for dem at føre en retssag. I og med at der kun bliver én retssag, vil der være flere virksomheder, som tør kaste sig ud i at føre den, fordi de ikke skal rundt i hele Europa. Min påstand er, at vi på sigt vil se flere virksomheder, der tør binde an med det ved rent faktisk at gå efter deres krænker.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også