Rigshospitalet øger fokus på bivirkninger ved lægemidler

Rigshospitalet og andre hospitaler indrapporterer for få bivirkninger ved lægemidler. Det kan være farligt for patienter.
Foto: PR
Foto: PR

Rigshospitalet indberetter for få bivirkninger ved lægemidler, og det kan give et forkert billede af den såkaldte bivirkningsprofil ved lægemidler til skade for behandlingen. Det kan være direkte farligt for patienten.

Det mener Rigshospitalet selv, og hospitalet indleder nu en kampagne for at at sikre flere indrapporteringer af bivirkninger. Baggrunden er tal fra Sundhedsstyrelsen, der ”tyder på, at Rigshospitalet, ligesom flere af landets øvrige hospitaler, underrapporterer bivirkninger ved lægemidler”, fremgår det af en artikel i hospitalets eget magasin IndenRigs.

”Det er overraskende, at en medicin-storforbrugende institution som Rigshospitalet kun har indrapporteret en bivirkning til Sundhedsstyrelsen 48 gange i 2012. Det tal er alt for lavt set i forhold til hospitalets størrelse og aktivitet, og kan medvirke til at tegne et skævt billede af bivirkningsprofilerne for de mange typer af medicin, som Rigshospitalet anvender og er med til at optegne i lægemiddelkataloget.

Det kan i sidste ende være direkte farligt for patienterne. Omvendt kan man sige, at der ikke skal mange indberetninger til, før vi knækker kurven, og det er jo positivt. For med Rigshospitalets størrelse og forbrug af medicin kan vi uden tvivl gøre en stor forskel på nationalt niveau,” siger Rigshospitalets lægelige direktør Jannik Hilsted.

Nemmere at indberette

Han påpeger, at det handler om ”at ændre holdningen til opgaven og synliggøre vigtigheden af, at det bliver gjort – særligt i forhold til de nye lægemidler, der kommer på markedet, hvor indberetningspligten er skærpet”.

Siden årsskiftet er det blevet nemmere at indberette bivirkninger til Sundhedsstyrelsen takket være Region Hovedstadens nye bivirkningsmanager-funktion, som er åbnet på Bispebjerg Hospital. Den genvej er der flere af Rigshospitalets medarbejdere, der har fået øjnene op for, hedder det i magasinet.

Kampagnen medfører bl.a., at klinisk farmaceut Birthe Riis Olesen fra Lægemiddel-komitéen, Rigshospitalet, besøger afdelingerne og informere - medbringende bl.a. flyers og klistermærker med det direkte nummer til bivirkningsmanageren.

Novo sendte 14 mio. sider og 9 mio. links 

Gode og dårlige nyheder for udskældt diabetesmedicin

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også