AstraZeneca genopliver kræft-fiasko

AstraZeneca har genoplivet et kræftlægemiddel, som tidligere har fejlet i kliniske forsøg, efter en ny gennemgang af resultaterne har vist, at der måske stadig er håb for medicinen. Det betyder samtidig, at den milliard-store værdi af det ellers afskrevne aktiv tilbageføres.

Svensk-britiske AstraZeneca har besluttet at prøve lykken med kræftlægemidlet olaparib endnu engang – en lægemiddelkandidat, som ellers var blevet lagt i graven for et par år siden. Det oplyser medicinalvirksomheden i en pressemeddelelse.

I 2011 besluttede AstraZeneca således at droppe den videre udvikling af lægemiddelkandidaten, da et klinisk fase 2-studie ikke afslørede nogen mærkbar større effekt fra medicinen end fra et placebomiddel i patienter med æggestokkræft.

Med ved den store kræftkonference ASCO 2013 i Chicago viste en ny gennemgang af resultaterne fra fase 2-studiet, at olaparib måske alligevel havde en virkning i kræftpatienter, som bar på den særlige BRCA-mutation. Og de indikationer har fået AstraZeneca til at genoptage det kliniske udviklingsprogram, hvor man nu har rekrutteret den første patient til nye fase 3-studier.

Afskrivning skrottes

Her vil man undersøge medicinen i patienter med BRCA-mutationen, i de to studier SOLO1 og SOLO2, der skal involvere henholdsvis personer, som ikke har modtaget tidligere behandling, og personer, som har.

Genoptagelsen af det kliniske program betyder samtidig, at en afskrivning på 285 mio. dollar før skat – svarende til 1,6 mia. kr. - som selskabet foretog i december 2011 i forbindelse med aktivet, tilbageføres i tredje kvartal af 2013.

Tilbageførelsen af aktivet vil dog ikke indgå i selskabets kerneindtjening per aktie, hedder det i meddelelsen.

 AstraZeneca i senfasestudier med tre kræftmidler

 AstraZeneca betaler 4,5 mia. for nyt samarbejde

 AstraZenecas indtjening under pres 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også