Forskere leder efter kræftvaccine med dna-sekventering

Danske forskere er i fuld gang med at dna-sekventere kræftvæv i håbet om at udvikle en ny kræftvaccine.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af Malene Breusch Hansen

Danske forskere fra Center for Geogenetik ved Københavns Universitet har netop afsluttet et års dna-sekventering af kræftvæv fra patienter i jagten på en ny kræftvaccine.

Nu skal de i gang med databehandlingen, hvor de skal lede efter sammenhænge mellem eksempelvis virus og kræft i de indsamlede prøver. Det skriver Ingeniøren.

Det er velkendt, at der findes sammenhænge mellem visse kræftformer og virus - forskerne ved eksempelvis, at human papillomavirusset kan give livmoderhalskræft, hvorfor læger vaccinerer mod netop det virus. Blandt forskere er der enighed om, at 15 procent af alle kræftsygdomme er forårsaget af et kendt virus, og derfor er troen på at finde nye sammenhænge i projektet stærk.

High risk, high gain

Selve dna-sekventeringen er foregået på den anden side af jorden på verdens største gensekventeringscenter i Bejing, kaldet Beijing Genomics Institute på såkaldte anden generations sekventeringsmaskiner.

Forskerne Eske Willerslev og Lars Peter Nielsen modtog for to år siden modtog det hidtil største beløb på 86 mio. kr. fra Højteknologifonden til arbejdet med at finde en vaccine mod kræft.

De har ikke lagt skjul på, at det er et såkaldt 'high risk-high gain'-projekt, altså at deres projekt kan risikere at afsløre absolut intet, men omvendt kan føre til opdagelsen af hidtil ukendte sammenhænge mellem kræftsygdomme og virus og en ny kræftvaccine.

Projektet skriver sig ind i en tendens, hvor det bare er ét af flere, der benytter dna-sekventering. Fordi prisen og tidsforbruget på sekventering af dna er styrtdykket over de seneste år, bliver metoden nu brugt på flere områder til at åbne for nye behandlingsformer og forebyggelsesmetoder, blandt andet også til at forebygge udbrud af smitte med resistente bakterier på sygehuse.

 Billig dna-sekventering til kamp mod resistente bakterier

 Britisk storsatsning skal DNA-kortlægge 100.000

 DNA-baseret vaccine kan måske bruges som kræftbehandling

 Dna's fader rusker stadig liv i generne 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også