Billig dna-sekventering til kamp mod resistente bakterier

Dna-sekventering er blevet så billig, at danske læger kan bruge metoden til at spore smitte med resistente bakterier og præcisionsmedicinere kræftpatienter.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af Malene Breusch Hansen

Maskiner til at sekventere dna er blevet så hurtige og billige, at teknologien er rykket ud af laboratorierne og ind på sygehusene, hvor de kan hjælpe lægerne med at spore kilden til smitte med resistente bakterier. Det skriver Ingeniøren.

Teknologien kan hurtigt og præcist finde ud af, hvilke bakterietyper der ligger bag et udbrud af smitte med stafylokok-bakterier og resistente MRSA-bakterier, sådan at lægerne kan begrænse spredningen af smitte langt hurtigere.

Hvis en læge har mistanke om, at en patient er smittet med resistente bakterier, kan det få dage afgøres, om andre er smittet med præcis samme bakterie.

Detektivarbejde

”Er det tilfældet, så er smittekilden sandsynligvis den samme. Nu starter et detektivarbejde: For eksempel vil det vise sig, at de bor i samme område, begge er familiefædre, og begge har børn i samme institution, hvor en pædagog bærer rundt på bakterien,” forklarer Overlæge og klinisk professor på Hvidovre Hospital Henrik Westh til Ingeniøren.

Hvidovre Hospital har opbygget en database over tilfælde af infektion med resistente bakterier i hovedstaden, og snart vil et computerprogram på få timer kunne afsløre et udbrud.

Den nye tilgang til de resistente baktier via dna-sekventering kan både redde menneskeliv og spare millioner ved at undgå dyre hospitalsindlæggelser. MRSA-bakterier er et stigende problem i Danmark, og sidste år blev 674 personer smittet i Region Hovedstaden.

Præcis behandling til kræftpatienter

De billige sekventeringsmaskiner har også stor betydning for blandt andet kræftområdet, hvor metoden allerede bliver anvendt på danske hospitaler til både kræftforskning og –behandling, skriver Ingeniøren.

Præcisionsmedicinering er et helt nyt koncept, der er sprunget ud af den billige dna-sekventering. Traditionelt får en større gruppe patienter den samme slags medicin, men ved hjælp af dna-sekventering af patientens kræftvæv kan det afgøres på forhånd, om medicinen overhovedet vil have potentiale til at virke på patienten.

 Bekymrende resistens over for influenza-medicin

 Statens Serum Institut i norsk bakterie-kamp

 Danske forskere finder bakterieskjold 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også