MedWatch

Danske forskere finder bakterieskjold

Ny forskning påviser et nyt bakterievåben, der betyder, at hospitalerne måske  er nødt til at nytænke deres steriliseringen af medicinsk udstyr.

Foto: Renata Horvat / Stock.xchng

En bestemt og meget udbredt type af multiresistente bakterier bærer på et 'skjold', som gør den ekstra vanskelig at slå ihjel. Det viser forskning fra Statens Serum Institut og Roskilde Universitet.

Bakterien kan desuden videregive denne egenskab til andre typer bakterier.

"Bakterierne bliver resistente over for antibiotika, men også resistente over for den varmepåvirkning, som man for eksempel anvender under rengøring af varmefølsomt medicinsk udstyr," fortæller ph.d.-studerende i mikrobiologi fra Statens Serum Institut og Roskilde Universitet, Martin Saxtorph Bojer, til Videnskab.dk.

Bider sig selv i halen

Martin Bojer har i sit studie sammen med nogle kollegaer isoleret et gen fra den multiresistente bakterie Klebsiella pneumoniae. Genet koder for et protein, der kan hjælpe bakterien til at overleve i hospitalsmiljøet.

Og jo mere man varmebehandler eller anvender antibiotika, jo mere anvender bakterierne proteinskjoldet.

Opdagelsen betyder ifølge Martin Saxtorph Bojer, at hospitalerne måske er nødt til at nytænke deres steriliserings-procedurer, når det gælder varmefølsomt medicinsk udstyr.

 FDA kickstarter udvikling af antibakterielle lægemidler

 Nystartet firma dyrker videre på hospitals-bakterier

 Vaccine-firma satser på antibiotikaresistens  

Mere fra MedWatch

Ambu peger på rettidig omhu som baggrund for MDR-milepæl

Ambu har fået alle sine produkter godkendt efter de nye EU-regler for medicinsk udstyr trods flaskehalse og ventetid, og det skyldes ifølge medicoselskabet, at virksomheden allerede på et tidligt tidspunkt anerkendte, hvor stor en indsats det ville kræve.

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 49

Novo Nordisk Fonden giver millioner til udvikling af RNA-vacciner, Danske Regioner vil investere "massivt" i sundhedsteknologi og Ellab får smæk på 5 mio. kr. i amerikansk told-opgør. Fik du det hele med?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier