Danske forskere finder bakterieskjold

Ny forskning påviser et nyt bakterievåben, der betyder, at hospitalerne måske  er nødt til at nytænke deres steriliseringen af medicinsk udstyr.
Foto: Renata Horvat / Stock.xchng
Foto: Renata Horvat / Stock.xchng

En bestemt og meget udbredt type af multiresistente bakterier bærer på et 'skjold', som gør den ekstra vanskelig at slå ihjel. Det viser forskning fra Statens Serum Institut og Roskilde Universitet.

Bakterien kan desuden videregive denne egenskab til andre typer bakterier.

"Bakterierne bliver resistente over for antibiotika, men også resistente over for den varmepåvirkning, som man for eksempel anvender under rengøring af varmefølsomt medicinsk udstyr," fortæller ph.d.-studerende i mikrobiologi fra Statens Serum Institut og Roskilde Universitet, Martin Saxtorph Bojer, til Videnskab.dk.

Bider sig selv i halen

Martin Bojer har i sit studie sammen med nogle kollegaer isoleret et gen fra den multiresistente bakterie Klebsiella pneumoniae. Genet koder for et protein, der kan hjælpe bakterien til at overleve i hospitalsmiljøet.

Og jo mere man varmebehandler eller anvender antibiotika, jo mere anvender bakterierne proteinskjoldet.

Opdagelsen betyder ifølge Martin Saxtorph Bojer, at hospitalerne måske er nødt til at nytænke deres steriliserings-procedurer, når det gælder varmefølsomt medicinsk udstyr.

 FDA kickstarter udvikling af antibakterielle lægemidler

 Nystartet firma dyrker videre på hospitals-bakterier

 Vaccine-firma satser på antibiotikaresistens  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også