MedWatch

Danske forskere finder bakterieskjold

Ny forskning påviser et nyt bakterievåben, der betyder, at hospitalerne måske  er nødt til at nytænke deres steriliseringen af medicinsk udstyr.

Foto: Renata Horvat / Stock.xchng

En bestemt og meget udbredt type af multiresistente bakterier bærer på et 'skjold', som gør den ekstra vanskelig at slå ihjel. Det viser forskning fra Statens Serum Institut og Roskilde Universitet.

Bakterien kan desuden videregive denne egenskab til andre typer bakterier.

"Bakterierne bliver resistente over for antibiotika, men også resistente over for den varmepåvirkning, som man for eksempel anvender under rengøring af varmefølsomt medicinsk udstyr," fortæller ph.d.-studerende i mikrobiologi fra Statens Serum Institut og Roskilde Universitet, Martin Saxtorph Bojer, til Videnskab.dk.

Bider sig selv i halen

Martin Bojer har i sit studie sammen med nogle kollegaer isoleret et gen fra den multiresistente bakterie Klebsiella pneumoniae. Genet koder for et protein, der kan hjælpe bakterien til at overleve i hospitalsmiljøet.

Og jo mere man varmebehandler eller anvender antibiotika, jo mere anvender bakterierne proteinskjoldet.

Opdagelsen betyder ifølge Martin Saxtorph Bojer, at hospitalerne måske er nødt til at nytænke deres steriliserings-procedurer, når det gælder varmefølsomt medicinsk udstyr.

 FDA kickstarter udvikling af antibakterielle lægemidler

 Nystartet firma dyrker videre på hospitals-bakterier

 Vaccine-firma satser på antibiotikaresistens  

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 21

Et udbrud af abekopper giver travlhed hos Bavarian Nordic, der har opjusteret forventningerne til året efter stort salg. Og så har to markante danskere forladt deres stillinger hos Pfizer og Ascendis. Gik du glip af noget?

Analytikere ser købere til GN men tvivler på et salg

Med en lav værdiansættelse, en høj strukturel værdi og ingen dominerende aktionærer giver det god mening, hvis internationale kapitalfonde og industrielle spillere lige nu lurer på at købe høre- og lydkoncernen GN Store Nord, mener to analytikere, men om det reelt kommer til at ske, tvivler de dog på.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier