MedWatch

Medicinalgigant fjerner op imod 190 danske forskerjob

Japanske Takeda omstrukturerer i Europa, hvilket betyder nedlæggelse af op imod 190 F&U-stillinger i Danmark. Derudover rammes en række medarbejdere i andre områder af den danske division. (Opdateret 15.35)

Foto: Colourbox

Takeda Pharma har onsdag meddelt, at man nedlægger op imod 190 F&U-stillinger i Danmark. Det sker som følge af en omstrukturering i den japanske medicinalgigants europæiske organisation.

Dels flytter den danske division til Taastrup i april 2014, dels har man offentliggjort planer om at flytte virksomhedens europæiske forsknings- og udviklingsaktiviteter i Roskilde til England og Tyskland over de kommende to år.

Tilpasning af global driftsmodel

For at "imødekomme markedets krav om at forenkle processer og tilpasse den globale driftsmodel" har virksomheden besluttet at samle sine europæiske forsknings- og udviklingsaktiviteter i England og Tyskland, hvor der forventes at blive oprettet cirka 150 nye F&U-stillinger.

Det kan ifølge selskabet medføre, at der nedlægges cirka 190 F&U-stillinger i Roskilde. Som følge af disse omstruktureringer planlægger Takeda Pharma derudover at udlicitere sine lageraktiviteter i Roskilde og nedlægge en række virksomhedsmæssige funktioner i resten af organisationen. Det forventes i alt at påvirke cirka 25 medarbejdere.

”Vi beklager de konsekvenser, som det vil få for vores medarbejdere i Roskilde, og vi vil arbejde tæt sammen med dem for at sikre, at de modtager den relevante og nødvendige støtte. Vi vil gøre vores bedste for, at overflytningen sker uden problemer,” udtaler adm. direktør Ghita Astrup i en pressemeddelelse.

Læs også: Takedachef: Alle scenarier har været vendt

Denne fyringsrunde kommer et halvt år, efter at Takeda Pharma, der i øvrigt også har overtaget det tidligere Nycomed, meddelte, at man ville nedlægge 115 danske stillinger.

Fagforbundet Pharmadanmark har cirka 120 medlemmer på Takeda Pharma, og de forventes i høj grad at blive berørt, hedder det i en meddelelse fra forbundet.

Svært at forstå

Adm. direktør Arne Kurdahl, Pharmadanmark, "beklager dybt beslutningen om den kraftige neddrosling for aktiviteterne i Roskilde, som han stiller sig uforstående over for".

"Takeda i Roskilde er en på alle måder veldrevet virksomhed med dygtige og engagerede medarbejdere, så det er mere end svært at forstå baggrunden for denne drastiske og overraskende beslutning fra de japanske ejeres side. Hidtil har det heddet sig, at Takeda i Roskilde skulle være en af Takedas globale udviklingsenheder," siger han.

Tynget af gæld

I samme meddelelse langer Arne Kurdahl voldsomt ud efter kapitalfondene og deres ”jonglering med virksomheden” og henviser til følgende transaktioner i et ekstra nyhedsbrev, der er sendt til bl.a. MedWatch:

*I 2000 opkøbte Nordic Capital virksomheden for så to år senere at sælge den videre til et konsortium bestående af CSFB Private Equity, Blackstone Capital Partners og NIB Capital Private Equity NV.

*I 2005 overtog den tidligere ejer Nordic Capital igen aktiemajoriteten i Nycomed.

*I 2007 købte Nycomed det tre gange større tyske selskab Altana for 32 mia. kroner.

*Den japanske medicinalvirksomhed Takeda købte i september 2011 så Nycomed for 72 mia. kroner

”Ved disse manøvrer er Nycomed desværre blevet så tynget af gæld, at det er blevet en meget dyr virksomhed for ejerne, og det kan være en medvirkende årsag til beslutningen,” siger han.

 Takeda skærer kraftigt i danske stillinger

 I dag bliver Nycomed Danmark til... 

Mere fra MedWatch

Sanofi vil kun købe Horizon kontant

Både Amgen, Johnson & Johnson og Sanofi bejler til et opkøb af amerikanske Horizon Therapeutics, der markedsfører øjenmidlet Tepezza, som er udviklet af Genmab.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier