MedWatch

Leukæmimedicin opnår orphan drug-status i USA

Et lægemiddel fra det amerikanske biotekselskab Epizyme til behandling af akut leukæmi, der opstår som følge af en bestemt genfejl, har opnået orphan drug-status fra FDA.

Foto: Colourbox

De amerikanske lægemiddelmyndigheder FDA har tildelt orphan drug-status til lægemiddelkandidaten EPZ-5676. Det oplyser det amerikanske firma bag medicinen, Epizyme, i en pressemeddelelse.

Orphan drug-status kan tildeles til lægemidler til behandling af sjældne sygdomme, som rammer færre end 200.000 mennesker i USA.

Den specielle status giver virksomhederne, der udvikler produkterne, visse økonomiske fordele, såsom skattefordele, økonomisk støtte til forskning og udvikling og nedsatte gebyrer til registreringsansøgninger. Samtidig har orphan drug-produkter muligheder for at opnå 7 års markedseksklusivitet uafhængigt af IP-rettigheder, skriver virksomheden i meddelelsen.

Epizymes lægemiddelkandidat, som befinder sig i klinisk fase 1, er til behandling af akut opstået leukæmi, hvor det specielle MLL-gen omlejres pga. en såkaldt kromosal translokation. Det fører til en øget aktivitet af de gener, som kan føre til blodkræftsygdommen.

Epizyme råder over de fulde rettigheder til medicinen i USA, mens Celgene ejer rettighederne udenfor landets grænser. Biotekselskabet oplyser, at man har indgået en aftale med Abbott, som skal udvikle en såkaldt companion diagnostic - medfølgende diagnostisk udstyr til at identificere de patienter, der lider af den særlige form for leukæmi.

Mere fra MedWatch

Direktør forlader svenske Lif

Anders Blanck, der siden 2011 har været adm. direktør i svenske Lif, har oplyst til bestyrelsen, at han ønsker at forlade posten.

Boston Scientific opkøber privatejet selskab

Amerikanske Boston Scientific har set sig lun på virksomheden Obsidio, der har udviklet en særlig teknologi til at lukke for blodtilførslen, og overtager ejerskabet i en handel uden oplyst pris.

Konservative tavse om modstand mod statsstøtte til Bavarian Nordic

Det Konservative Folkeparti stemte som eneste parti i Folketinget imod statsstøtten på op mod 800 mio. kr. til Bavarian Nordics udvikling af en covid-19-vaccine, men partiet ønsker ikke at kommentere, hvorfor de tog afstand fra det statslige samarbejde med virksomheden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier