MedWatch

Lundbeck i indisk modvind

Lundbeck får midlertidig forbud mod markedsføring af lægemiddel.

Foto: Anna Klitgaard / Jyllands-Posten

Lundbeck er kommet i modvind i Indien, hvor myndighederne i juni besluttede, at selskabet skal indstille salget af antidepressivet Deanxit.

Den midlertidige forbud mod markedsføring sker med henvisning til både midlets effekt og sikkerhed og kommer, efter at indiske medier ved flere lejligheder har skrevet om Deanxits bivirkninger. Samtidig har det været fremme, at Lundbeck for over 10 år siden slet ikke burde have haft markedsføringstilladelse til Deanxit, da kombinationspræparatet er forbudt i oprindelseslandet, Danmark. Herhjemme er alene udstedt eksporttilladelse for midlet.

Lundbeck: Misforståelser

Lundbeck mener dog, at medieomtalen og suspensionen af salget bygger på misforståelser. Blandt andet hæfter Lundbeck sig ved, at Deanxit ikke er forbudt i Danmark, men at midlet blot ikke er godkendt. Også selve afgørelsen er Lundbeck uenig i.

"Vi kan ikke se, at der er noget videnskabeligt grundlag for beslutningen, og derfor forsøger vi også nu at få den omgjort, " siger pressechef i Lundbeck Mads Kronborg til Ritzau Finans.

Forbuddet mod markedsføring af Deanxit kom samtidig med, at de indiske myndigheder også forlangte diabetespillen Actos og det smertestillende middel Analgin pillet af markedet. Et ekspertpanel (Drug Technical Advisory Board) skal nu se nærmere på, om beslutningen om markedsføringsforbud af et eller flere af lægemidlerne bør omstødes.

Når det gælder Deanxit, ventes myndighederne dog at stå fast på, at det skal trækkes af markedet, skriver det indiske branchemedie pharmabiz.com uden at nævne kilder.

Et lille marked

Den indiske erhvervsavis Economic Times estimerede i 2011, at det indiske marked for Deanxit var på omkring 500 mio. rupees, eller i underkanten af 50 mio. kr. Lundbeck oplystes dengang at sidde på omkring to tredjedele af markedet. Desuden sælger indiske medicinalvirksomheder deres versioner af antidepressivet, der er en kombination af stofferne Flupentixol og Melitracen. Også salget af de øvrige kombinationspræparater er ifølge Lundbeck suspenderet.

"For Lundbeck Indien udgør det en væsentlig del af omsætningen, men Indien er et meget lille marked for os, så totalt set er det brøkdele af vores omsætning," uddyber Mads Kronborg.

Mere fra MedWatch

Sundhedsaktører: Se digital sundhed som en investering

Regionerne skal have økonomiske rammer til at investere i nye digitale sundhedsløsninger, hvis danskerne også i fremtiden skal kunne få behandling af høj kvalitet, lyder det fra blandt andet Dansk Erhverv og Danske Regioner.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier