Bør pensionskasser give biotek et boost?

Biotek har fået et stærkt comeback på det amerikanske børsmarked, og der er en god chance for, at det smitter af på Europa og Danmark. Det mener venture-chef Søren Carlsen, som peger på pensionskasserne som oplagte frontløbere. PFA afviser.
Foto: PFA
Foto: PFA

Siden årsskiftet er kursen på en stribe danske børsnoterede biotekselskaber vokset med tocifrede vækstrater. Men de danske vækstrater falmer, når man ser på den optimisme, som det amerikanske børsmarked i øjeblikket oplever.

Den amerikanske opblomstring med stribevis af børsnoteringer kan imidlertid være med til at hjælpe Europa - og herunder Danmark - yderligere ud af en mangeårig afmatning i sektoren.

Det mener Søren Carlsen, managing partner i Novo Ventures og Novo Seeds, der til en vis udstrækning forventer en afsmitning af optimismen fra USA til Europa - både i form af flere risikovillige investorer og flere børsnoteringer.

”Vi har som regel set en lidt forsinket reaktion. Det bliver nok ikke hele Europa, men nogle få lande, som er stærke inden for biotek. Jeg kunne forestille mig, at vi ser en vis opblomstring i for eksempel England, Tyskland, Schweiz og Danmark. Men det afhænger selvfølgelig af, om vi har de rigtige selskaber, og om de er modne nok til at komme på børsen,” fortæller han til MedWatch.

I dagens Børsen nævner Peter Benson, managing partner i ventureselskabet Sunstone Capital, at selskaber som Santaris, Symphogen og Nuevolution har validerede teknologier og med tiden kan modnes til en børsnotering.

Tilbageholdne pensionskasser

Kigger man på de allerede børsnoterede biotekselskaber i Danmark, brillerer Genmab med en kursstigning på 127 pct. siden årsskiftet, mens Veloxis-aktiekursen er vokset med 76 pct. I den anden ende ligger BioPorto med en kursfald på 61 pct. siden årsskiftet og Zealand Pharma med et dyk på 19 pct.* Stigningerne skal ses i forhold til, at aktierne kommer fra et lavt udgangspunkt efter at være faldet voldsomt siden biotekboblen brast og finanskrisen rykkede ind.

”Det har været nogle magre år for de fleste danske biotekselskaber. Der er selvfølgelig også nogle succeser, for eksempel Genmab. Men det er fuldstændig korrekt, og det hænger lidt sammen med, at for eksempel pensionskasserne har været meget tilbageholdne med at investere i biotek. Hvis de kommer tilbage på banen igen, kunne det godt være, at det får et boost,” siger Søren Carlsen.

Ingen specialstøtte fra PFA

Men mange har brændt fingrene på den risikofyldte biotekbranche, og det har indtil videre sat sit aftryk i pensionskassernes investeringer i dansk biotek. Og med god grund. Alle danske biotekselskabernes aktier ligger under deres oprindelige introduktionskurs, og flertallet af selskaberne har ikke en markedsværdi, der overstiger de beløb, der er rejst hos aktionærerne gennem tiden, viser en opgørelse.

”I de børsnoterede biotekselskaber har vi ikke set mange succeser. De har ikke performet særlig godt, så det er begrænset, hvad vi har af eksponering. Og det er ikke sådan, at vi strategisk overvejer, at vi skal gå mere ind i biotek,” siger Jesper Langmack, direktør og aktiechef i PFA Kapitalforvaltning, og uddyber:

”Hvis vi ser nogle gode investeringsmuligheder, vil vi selvfølgelig gå ind i dem. Men som alt andet er det afkast/risiko-forholdet, der er afgørende for os i alt, hvad vi laver. Vi støtter ikke en speciel sektor, fordi den er dansk. Sådan noget kan ikke stå alene.”

Ingen dansk børsbiotek

Kigger man på PFA’s liste over porteføljeselskaber, der er internt aktivt forvaltet, dukker der ingen børsnoterede danske biotekselskaber op. Til gengæld er PFA den største institutionelle aktionær i Novo Nordisk med en porteføljevægt på 14,5 pct. i den internt aktivt forvaltede del. Samtidig går en betydelig del af pensionspengene til udenlandske medicinalvirksomheder og nogle enkelte investeringer i amerikansk biotek, eksempelvis Amgen.

”Vi har en række investeringer i amerikansk biotek. Der er bedre muligheder. Men hvis der kommer nogle muligheder i Danmark, der ser interessante ud, vil vi også gå efter dem,” siger Jesper Langmack.

Han understreger, at PFA ser Novo Nordisk som Danmarks største biotekselskab og dermed også som investering i det danske biotekmiljø.

I rivende udvikling

Det amerikanske børsmarked for biotek har siden årsskiftet løbet sig rigtig varmt, og investorerne er blevet tændte på de risikovillige forskningsinvesteringer igen. Mindst 16 biotekselskaber har gjort deres entre på børserne i løbet af det første halvår af 2013, og det er markedets bedste start siden 2007, skriver Reuters.

Siden årets begyndelse er Nasdaq Biotechnology Index steget med 19,08 pct., dog med et tilbageslag i den seneste måned, hvor indekset har taget et dyk på 7,86 pct. Set i forhold til det er S&P 500, som dækker de 500 største selskaber i USA, steget med 11,35 pct. siden årets start, mens Dow Jones er steget med 12,64 pct.

”Der er ingen tvivl om, at der lige nu er mange investorer, der ser biotek som et spændende område, og som er risikovillige nok til at gå ind i det. Der har været en række succeser, og det har nok også lidt at gøre med, at der er nogle penge nu, der skal placeres. Biotek er en af de brancher, der har været lidt underdrejede i nogle år, og nu lister den sig tilbage på scenen igen,” siger Søren Carlsen.

Læs også: "Novo-selskab" i børssucces trods flere flop

*Tallene er trukket kl. 10 onsdag.

Se Nasdaq's sammenligning af indekser her.

 Novo Seeds går ind i Finland 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også