Så store tab har børsbiotek givet

Børsnotering af danske biotekselskaber har været et afkastmæssigt flop i multimilliardklassen, hvis man kigger på investeringerne i det lange løb.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Der er intet at sige til, hvis investorer holder sig tilbage med at poste millionerne i børsnoteret biotek i dag. Erfaringerne viser, at dansk børsnoteret biotek har været lidt af en fiasko i det lange løb.

Alle biotekselskabers aktier ligger under deres oprindelige introduktionskurs, og flertallet af selskaberne har ikke en markedsværdi, der overstiger de beløb, der er rejst hos aktionærerne gennem tiden. Det skriver dagbladet Børsen.

I et af de grelle eksempler kræver dt eksempelvis en børsværdi på over 73 mia. kr. for Veloxis Pharmaceuticals, hvis de aktionærer, der købte aktier ved introduktionen i 2006, skal kunne sælge til samme kurs, som de købte til.

En række af selskaberne blev etableret på et tidspunkt, hvor økonomien voksede, og risikovilligheden var i top. Der var en helt anden optimisme og mentalitet om mulighederne i biotek, end vi ser i dag.

Siden årsskiftet har nogle af de danske børsnoterede biotekselskaber fået et lille comeback. Genmab brillerer med en kursstigning på 127 pct. siden årsskiftet, mens Veloxis-aktiekursen er vokset med 76 pct. I den anden ende ligger BioPorto med en kursfald på 61 pct. siden årsskiftet og Zealand Pharma med et dyk på 19 pct.* Stigningerne skal ses i forhold til, at aktierne kommer fra et lavt udgangspunkt efter at være faldet voldsomt siden biotekboblen brast og finanskrisen rykkede ind.

 Bør pensionskasser give biotek et boost?

 "Novo-selskab" i børssucces trods flere flop 

  Kapital rejst på børsen  Aktuelle værdi      Børsværdi, hvis udbudskursen var gældende i dag
Bavarian Nordic 2787 mio. kr.  1474 mio. kr.   6132 mio. kr.
Exiqon 661 mio. kr.   297 mio. kr.   1475 mio. kr.
Genmab 6175 mio. kr.   9139 mio. kr.   13.274 mio. kr.
Veloxis 1877 mio. kr.   996 mio. kr.   73.065 mio. kr.
Neurosearch 2892 mio. kr.   106 mio. kr.   4171 mio. kr.
Topotarget      1877 mio. kr.                426 mio. kr.             3225 mio. kr.                                             
Zealand Pharma 404 mio. kr.                 1566 mio. kr.     1995 mio. kr. 

 

*Tallene er trukket kl. 10 onsdag.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også