Minister vil lave loft for lægers medicin-aktier

Arbejdsgruppens forslag om en beløbsgrænse for sundhedspersoners aktieposter møder opbakning hos sundhedsministeren.
Foto: Niels Hougaard, Jyllands-Posten
Foto: Niels Hougaard, Jyllands-Posten
Af Ritzau Finans

Det skal være slut for landets sundhedspersonale med frie investeringer i virksomheder, der producerer lægemidler og medicinsk udstyr.

Det mener et flertal i en nedsat arbejdsgruppe, som tirsdag offentliggør en rapport med anbefalinger til strammere regler for sundhedspersonale og deres private investeringer.

Et stort flertal i arbejdsgruppen anbefaler, at læger, der medvirker til udarbejdelsen af nationale retningslinjer om brug af lægemidler og medicinsk udstyr, ikke fremover har lov til at eje aktier i de virksomheder, der producerer produkterne.

For sundhedspersoner, der ikke sidder i centrale udvalg, er flertallet enige om en model, hvor aktieposter for mere end 200.000 kroner kun kan tillades, hvis man søger om det.

Forslagene støttes umiddelbart af sundhedsminister Astrid Krag (SF), som nu vil gå videre med lovgivningen.

"Det er et godt princip, at sundhedspersoner, der rådgiver offentlige myndigheder om brug af lægemidler og medicinsk udstyr, ikke ejer aktier i samme industri," siger Astrid Krag i en pressemeddelelse.

"Det giver rene linjer, og jeg tror, de fleste rådgivende læger kan glæde sig over, at der ikke vil kunne rejses mistanke om baggrunden for deres faglige vurdering."

Også en fast beløbsgrænse for sundhedspersonales investeringer får opbakning fra ministeren.

"For andre sundhedspersoner vil jeg følge den anbefaling, at det over en vis beløbsgrænse kræver en konkret vurdering i Sundhedsstyrelsen," siger Astrid Krag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også