Dansk gennembrud på handicap-området

Dansk firma får eftertragtet EU-godkendelse for hjælpemiddel, der kan vende op og ned på svært lammede menneskers hverdag - et tungestyret trådløst system til både computerens keyboard og mus og til den elektriske kørestol.
Demo-foto
Demo-foto

Et lille dansk selskab, TKS A/S, er efter 10 års forskning klar til at gå på markedet med opfindelse, der kan få enorm betydning for svært lammede menneskers hverdag.

Firmaet markedsfører nu et usynligt tungestyret system til styring af en computers keyboard eller mus via en trådløs bøjlelignende enhed, der placeres i ganen.

Produktet, der kaldes Itongue, kan også bruges til at styre til at styre en elektrisk kørestol. På sigt er det planen, at Itongue bliver kommunikations- og styreenhed til en række øvrige hjælpemidler og installationer i boligen såsom alarmanlæg, ventilation, lys og lyd.

Det oplyser firmaet i en pressemeddelelse, hvori firmaet også skriver, at produktet umiddelbart henvender sig ”til personer med nedsat fysisk evne til at bruge arme og ben, der ønsker at kunne kontrollere deres egen hverdag".

”Efter 10 års forskning og udvikling er et dansk produkt til tungestyret kontrol af en computers keyboard og mus nu klar til at blive markedsført som medicinsk udstyr i EU. Sidste forhindring har været den CE Mærkning, som det Aalborg baserede udviklingsfirma TKS A/S, netop har fået i hus,” hedder det i meddelelsen.

Organisation skal bygges op

På spørgsmålet om, hvad den forestående markedsentré betyder for beskæftigelsen i firmaet, siger adm. direktør Gert Spender til MedWatch:

”Vi forventer naturligvis at beskæftige flere personer i takt med, at vi kommer på markedet. Vi forventer at starte med det danske marked og vil inden for en kort periode begynde at eksportere til andre lande. ”

Han tilføjer, at i modsætning til arme og ben, der kontrolleres via rygmarven, styres tungen direkte fra hjernen.

”Derfor vil lammede kunne få glæde af teknologien. Det betyder blandt andet, at de vil kunne frigøre sig for hjælpere til kommunikation med offentlige myndigheder, familie og venner. De vil kunne få et socialt liv via de tilbud, cyberspace rummer – som for eksempel Facebook,” påpeger han og tilføjer:

”For det første vil det frigøre hænder til andet hjælpearbejde. For det andet – og det vigtigste – vil det give den handicappede øget selvværd.  I sidste ende betyder det også, at mange handicappede, som i dag er sat uden for arbejdsmarkedet, vil kunne få en hjemmearbejdsplads, der kan betjenes fra en computer.”

Udsigt til nul-resultat

Finansieringen til projektet er kommet fra Aalborg Universitet, NOVI Innovation A/S og Bevica Innovation A/S, der tilsammen udgør ejerkredsen i TKS A/S

Det er nu selskabets mål at indgå partnerskaber med større aktører inden for hjælpemiddelindustrien, som kan afsætte produktet. Og ifølge firmaer er ”allerede nu stor international interesse og bevågenhed på produktet, som er ”First-mover” på sit felt".

Af firmaets regnskab for 2012 fremgår det, at TKS sidste fik et underskud på 277.000 kr. mod et minus på knap 1,1 mio.kr. i 2011. 1,5 mio.kr. er dog aktiveret som løn- og personaleomkostninger. Som følge af fokus på markedsføring, opbygning af organisationen og yderligere produktudvikling forventer selskabet et nul-resultat i 2013.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også