
På sigt kan det ekstremt stærke nanogarn måske afløse naturlige musklers aktivitet. I hvert fald er amerikanske forskere på University of Texas ved at udvikle kunstige muskler ved hjælp af nanogarn, der er lavet af kulstofnanrør med paraffin. Det skriver Ingeniøren.
”De kunstige muskler, vi har udviklet, kan med store, hurtige sammentrækninger løfte vægte, der er 200 gange tungere, end det er muligt for naturlige muskler af samme størrelse,” udtaler Ray Baughman, teamleder for projektet, i en pressemeddelelse. Han understreger dog, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt erstatte ødelagte muskler med de nanomuskler, som forskerne har fremstillet.
Den særligt smarte ved netop paraffin er, at når kulstofnanorørene er blevet snoet sammen til et slags meget tyndt reb, så kan varm voks indeni udvide rørene. Det sker samtidig med, at snoren bliver kortere, og netop den bevægelse giver de stærke sammentrækninger. Ved at vride nanogarnet hårdt til et stykke garn opnår man derfor den samme effekt, som når naturlige muskler trækker sig sammen.
Den store udfordring ligger ifølge Ray Baughman i at opskalere processen, så op mod flere tusinde garnstykker kan arbejde parallelt. De bemærkelsesværdige resultater er blevet publiceret i Science.
Selvlysende DNA skal give hurtig diagnose