Novo må se konkurrenterne løbe med hovedrollerne

Diabetes-virksomheder verden over har indtaget scenen på verdens største diabeteskonference ADA, hvor Novo Nordisk-analytikerne kigger særligt meget på konkurrenterne.
Foto: Sanofi
Foto: Sanofi
Af Ritzau Finans

Når diabeteslæger, forskere og ansatte i medicinalvirksomheder i de kommende dage mødes på verdens største diabeteskonference, ADA i Chicago, bliver det med Novo Nordisk lidt nede af rollelisten og konkurrenterne i rampelyset.

I hvert fald, hvis man spørger en lille gruppe af af mødets sjældnere interessenter, Novo-analytikerne. De vil spejde efter, om konkurrenternes lægemiddelkandidater har så attraktive egenskaber, at de vil kunne flytte markedsandele på det kæmpemæssige marked til en værdi af omkring 130 mia. kr.

"For mig at se kommer der mest konkurrentnyt, og det bliver for mig at se Dulaglutid og den nye Lantus, som aktiemarkedet kommer til at fokusere på," siger analytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Han sigter dermed til det amerikanske medicinalselskab Eli Lillys GLP-1-analog og Victoza-udfordrer, Dulaglutid, samt til franske Sanofis nye længerevirkende version af sit storsælgende langtidsvirkende insulin Lantus. Begge fremlægger data fra kliniske studier med lægemiddelkandidaterne i ADA-dagene den 21.-25. juni, hvor Ritzau Finans er tilstede.

For Novo er mødet langt fra, som ledelsen kunne have drømt om. Den amerikanske lægemiddelstyrelse krævede tidligere i år til manges overraskelse årelange sikkerhedsstudier, før Novo kan markedsføre sit nye langtidsvirkende insulin kaldet Tresiba i USA. Derfor får Novo ikke lejlighed til at slå på tromme for Tresiba på en kæmpemæssig stand i producenternes store udstillingshal i år.

Også når det kommer til fremlæggelsen af forskningsresultater tegner den amerikanske diabetesforenings årskongres en smule nyhedsfattig for Novo. Den danske medicinalkæmpe har kun fået plads ved en enkelt af de prestigefyldte mundtlige præsentationer med sit kombinationsprodukt, Ideglira, som bygger på Tresiba og Victoza.

Novo-aktien presses

På aktiemarkedet er konkurrenternes stærkere nyhedsflow også bemærket. Resumeerne af de kliniske studier, der præsenteres på ADA, blev lagt ud på nettet i sidste uge, og enkelte bankanalytikere har ikke været sene til at drage konklusioner.

Eksempelvis nedjusterede den amerikanske storbank, Bank of America – Merrill Lynch, sin anbefaling af Novo i fredags. Det skete med henvisning til, at Eli Lilly synes at have vist en større blodsukkersænkende effekt med sin lægemiddelkandidat, Dulaglutid, end Novo har vist i et tilsvarende studie med Victoza. Derfor skar Bank of America sit estimat for Novos salg af Victoza for de kommende år, så det nu ventes at udgøre 12 mia. kr. i 2021 eller hele 9 mia. kr. mindre end storbankens tidligere skøn.

Også Exane – BNP Paribas har sænket Novo Nordisk, og alt i alt har analyserne sammen med en tabt patentsag for diabetespillen Prandin i USA, bidraget til at sende Novo-aktien over 5 pct. lavere over ugen.

"For mig har aktien sådan set allerede reageret på ADA. Vi har tidligere set, at aktien reagerer i ugerne op til ADA, mens den ligger stille under mødet, og her må vi sige, at udviklingen allerede har afspejlet, at konkurrencesituationen ser ud til at blive en smule sværere, hvis data fra de to produkter holder vand," siger Michael Friis Jørgensen.

Data kan snyde

Når konkurrenternes data i de kommende dage strømmer ind, skal man i øvrigt passe på med at drage for håndfaste konklusioner.

Analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen forudser ligesom Bank of America skarp konkurrence til Victoza fra Dulaglutid. Han peger dog på, at man ofte kommer galt af sted ved at sammenligne på tværs af studier. Selv om Dulaglutid eksempelvis i et sammenligningsstudie med det første GLP-1-middel nogensinde,  Byetta, formåede at sænke blodsukkeret relativt mere, end Victoza gjorde i sit sammenligningstudie med Byetta, så behøver det ikke betyde, at Dulaglutid også slår Victoza. Det viser tidligere erfaringer tydeligt. Således har eksempelvis den langtidsvirkende version af Byetta, kaldet Bydureon, vist tilsvarende resultater, blot for at blive den lille i et direkte sammenligningsstudie med Victoza. Samme historie har Albiglutid fra GlaxoSmithKline gennemgået.

Derfor må aktiemarkedet også vente med de endelige konklusioner til Eli Lilly offentliggør sit direkte sammenligningsstudie mellem Dulaglutid og Victoza senere i år.

Novo i kapløb

Når det kommer til Sanofis bud på et nyt langtidsvirkende insulin, vil opmærksomheden rette sig mod, om det har nogle af de samme attraktive egenskaber som Novos Tresiba i form af lang og stabil virkningsprofil, der kan give færre tilfælde af de for diabetikerne meget frygtede tilfælde af hypoglykæmi - pludseligt for lavt blodsukker.

Efter Novo er snublet i godkendelsesprocessen hos FDA, er døren måske også åben for, at Sanofi kan komme først med sin nye version af Lantus og når at opbygge en god patientbase, inden Novo kommer til.

"Det er rigtigt svært at sige, hvem der vil komme først. Men jeg tror, at man kan sige, at konkurrencen i det hele taget tegner sværere for Novo Nordisk i USA, efter Tresiba blev sat tilbage. Det giver Sanofi mulighed for, at konsolidere sig på markedet, og det vil give Eli Lilly mulighed for at overhale eller komme tættere på Novo med sit insulin (i fase 3-udvikling, red)," vurderer Søren Løntoft Hansen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også