MedWatch

Kæmpe besparelses-potentiale i astmabehandling

Samfund og forbrugere kan spare penge, hvis forbrugere vælger den billigste inhalator i kombination med den optimale medicin.

Foto: Colourbox

Danske astma- og KOL-patienter, der tilsammen bruger lægemidler for et milliardbeløb til obstruktive lungesygdomme, kan spare op til 3.000 kr. om året ved at skifte fra den dyreste til den billigste inhalator.

Det konkluderer Statens Serum Institut (SSI) i en ny analyse, som Dagens Pharma har kigget nærmere på.

”De dyre inhalatorer udgør langt størstedelen af forbruget i Danmark, selvom Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF) anbefaler, at patienter med astma eller KOL som udgangspunkt bør behandles med det billigste inhalatorsystem, fordi der ikke er forskel på effekten af samme middel i forskellige devices,” hedder det i nyhedsbrevet med den tilføjelse, at "det største besparelsespotentiale kan opnås ved at skifte fra Turbuhalere til Easyhalere med indhold af steroidet budesonid, samt for de høje styrker af kombinationspræparater, der fortrinsvis anvendes til KOL."

Milliardmarked

Af analysen fra seruminstituttet fremgår det, at lægemiddelgruppen med lægemidler til obstruktive lungesygdomme i 2012 omsatte for 1,3 mia. kr. i primærsektoren, hvilket især vil sige apotekerne. Det er typisk midler, der skal indåndes. Det regionale tilskud til lægemiddelgruppen udgjorde 949 mio. kr. sidste år, svarende til ca. 1/6 af regionernes samlede udgifter til tilskud.

”Markedet er kendetegnet ved, at der er mange lægemidler, og at hver lægemiddelproducent har fremstillet egne inhalatorer til indånding. Det mindsker den direkte konkurrence,” skriver Statens Serum Institut i analysen.

Nogle lægemidler, inkl. kombinationer af ældre lægemidler, er patentbeskyttede og findes kun ien slags inhalator, mens ældre lægemidler som enkeltstofbehandling findes i flere forskellige inhalatorer, oplyser SSI.

Rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark, Betina Hjorth, siger til Dagens Pharma, at ”det handler om at finde den rette medicin til den rette mund.”

”Lægen skal altid foretage en individuel vurdering af, hvad der bedst for den enkelte patient. Så vi synes ikke, man kan sige, at fordi noget medicin er billigere, så er det også bedre," siger hun og tilføjer, at ”håndteringen af de forskellige inhalatortyper ikke er den samme og kræver grundig instruktion."

Svamp i lungerne kan være skyld i astma 

Hovedpinepiller øger astma-risiko 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier