MedWatch

Hovedpinepiller øger astma-risiko

Nyt studie foretaget af danske forskere bekræfter mistanken om, at et smertestillende middel øger risikoen for udvikling astma hos børn.

Foto: Colourbox

Det øger risikoen for at udvikle astma, hvis små børn får smertestillende medicin.

Det er ifølge Videnskab.dk den konkrete konklusion på et nyt studie lavet af forskere fra Dansk BørneAstma Center.

Paracetamol, der er den aktive ingrediens i hovedpinepillerne Panodil og Pinex, har tidligere været under mistanke for at være medvirkende til, at børn udvikler astma, og det bekræfter et dansk studie med 411 børn nu.

Sikker sammenhæng

"Vi kan se en sikker sammenhæng mellem børn, der har fået Panodil, og børn, der udvikler astmatiske symptomer i alderen 0-3 år. Vores studie bekræfter på den måde tidligere studier, men vi har i tillæg justeret for forekomsten af ikke-astmarelaterede lungeinfektioner, der kan være anledning til, at børn får Panodil til at starte med. Det styrker resultatet. Den mulighed har vi, fordi vores datamateriale er så omfattende - mere omfattende end tidligere studier," siger Hans Bisgaard, overlæge, dr.med. og leder af Dansk BørneAstma Center, samt professor i børnesygdomme ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Forskerne kunne dog ikke finde bevis for, at paracetamol i det første leveår havde indflydelse på, om et barn havde højere risiko for astma i syvårs-alderen.

"Der ser ud til, at den tidlige astma-udvikling kun er en midlertidig effekt," siger Hans Bisgaard og fortsætter:

"Selvfølgelig skal børn have smertestillende, hvis de eksempelvis har mellemørebetændelse. Alt andet vil jo være umenneskeligt. Men vi peger på problemet i, at smertestillende medicin er udviklet til voksne, og at vi endnu ikke har undersøgt til bunds, hvordan effekten er på børn."

 Astmapatienter kan nøjes med mindre medicin

 Forskere kan have løst astma-gåde

 KOL-medicin kan hjælpe astmapatienter

 Rekordsalg af medicin i håndkøb  

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 21

Et udbrud af abekopper giver travlhed hos Bavarian Nordic, der har opjusteret forventningerne til året efter stort salg. Og så har to markante danskere forladt deres stillinger hos Pfizer og Ascendis. Gik du glip af noget?

Analytikere ser købere til GN men tvivler på et salg

Med en lav værdiansættelse, en høj strukturel værdi og ingen dominerende aktionærer giver det god mening, hvis internationale kapitalfonde og industrielle spillere lige nu lurer på at købe høre- og lydkoncernen GN Store Nord, mener to analytikere, men om det reelt kommer til at ske, tvivler de dog på.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier