MedWatch

Amerikansk gigant i livtag med EU

De europæiske sundhedsmyndigheder, EMA, vil gøre alle data fra kliniske forsøg i deres database tilgængelige for uafhængige forskere. En større, amerikansk medicinalvirksomhed prøver dog at forhindre tiltaget.

Foto: DAGØ JAN

I den senere tid er de globale medicinalselskaber begyndt at gøre mere og mere for at sikre åbenhed omkring og tilgængelighed af data fra kliniske forsøg. Det gælder bl.a. GlaxoSmithKline, som gennem flere initiativer har forsøgt at sikre en større åbenhed omkring sine kliniske forsøg, og siden har schweiziske Roche fulgt trop.

Og nu vil også det europæiske lægemiddelsagentur, EMA, gøre sit til at sikre en større gennemskuelighed i den kliniske forskning. Det skriver EurActive.com.

EMA er tidligere blevet kritiseret stærkt for ikke at gøre kliniske data tilgængelige, skriver nyhedskilden, og derfor er man i EU netop nu i gang med en større gennemgang af reglerne for kliniske forsøg, med det formål at gøre det lettere og mindre omkostningsfuldt at foretage kliniske forsøg på tværs af landegrænserne indenfor EU.

Men AbbVie, Abbotts nye forskningsbaserede søsterselskab, vil ifølge en talsperson fra firmaet anlægge en retssag mod lægemiddelsagenturet for at forhindre, at ”fortrolige” og ”følsomme kommercielle” oplysninger om det storsælgende lægemiddel Humira bliver gjort tilgængelige.

Læs historien fra EurActive.com her.

Endnu en gigant åbner op for data

GSK alene i kamp for åbenhed

GSK løfter sløret for åbenhedsplan

GlaxoSmithKline giver adgang til forskningsdata 

Mere fra MedWatch

Analyse: Vigtige rammevilkår hæmmer kliniske forsøg i Danmark

En mere gennemsigtig prissætning, bedre tid og øget adgang til rekruttering af patienter vil kunne styrke vilkårene for kliniske forsøg i Danmark, viser ny analyse. Analysen viser klare potentialer, lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), der er på vej med en ny life science-strategi. 

Regeringens støtteparti ønsker også EU-agentur til Danmark

Radikale Venstre melder sig i koret med Venstre og industrien, som ønsker EU-agentur, der skal koordinere EU’s fremtidige sundhedsberedskab, til Danmark. Enhedslisten er heller ikke afvisende, men foretrækker dansk statslig vaccineproduktion.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier