GlaxoSmithKline giver adgang til forskningsdata

GlaxoSmithKline vil nu gøre deres forskningsdata tilgængelig for uafhængige forskere. De fleste forskere ser det som et positivt skridt fremad, men enkelte er skeptiske.

Den britiske medicinalkoncern GlaxoSmithKline har tænkt sig at give uafhængige forskere adgang til virksomhedens forskningsdata, skriver The New York Times.

Det er planen, at et uafhængigt ekspertpanel skal gennemgå forskernes anmodninger om adgang til virksomhedens forskningsdata, hvorefter resultaterne frigives via en sikker internetside – vel at mærke, hvis panelet finder, at formålet har videnskabelig værdi.

Det nye tiltag kommer til at gælde for globale kliniske forsøg foretaget siden 2007, og alle kliniske forsøg som påbegyndes fra 2013, dog er medicinen Avandia, samt andre midler, der allerede er på markedet, ikke omfattet.

Læs også: Novo-direktør skeptisk over for deling af data med rivaler

Imødekommer kritik

”Vi begynder i højere grad at forstå, at jo mere åbent man kan gøre tingene, jo større er chancerne for fremskridt, som i sidste ende kan føre til et lægemiddel,” siger Dr. Patrick Vallance, som er præsident for medicinsk F&U i GSK, ifølge den amerikanske avis og tilføjer:

”Jeg tror, vi har fået øjnene op for, at man lærer ligeså meget om medicinen, efter den er lanceret, som man vidste før.”

Det er første gang, at en stor medicinalvirksomhed slår dørene op på denne måde, og NY Times mener, at det er et forsøg på at imødekomme den tiltagende kritik af medicinalvirksomhederne og deres påståede, selektive forskningspraksis.

GSK har da også haft sine helt personlige problemer i denne boldgade. For nylig måtte selskabet indgå et forlig til hele 3 milliarder dollar med den amerikanske stat, efter beskyldninger om, at virksomheden havde fejlrepræsenteret data i forbindelse med netop det storsælgende diabetesmiddel Avandia, samt medicinen Paxil.

Overvejende positiv stemning

De fleste af de forskere og andre implicerede parter, som NY Times har talt med, er da også positivt stemte overfor det nye tiltag fra GSK.

”Der er god grund til at hylde en virksomhed, som træder frem og gør en indsats for at dele deres data, og dermed fremmer mere åben forskning,” siger Dr. Harlan M. Krumholz fra Yale School of Medicine til avisen.

”Man må bare håbe, at det gør det uholdbart for andre virksomheder ikke at følge i deres fodspor.”

Også hos de amerikanske myndigheder er man begejstrede. Joshua M. Sharfstein, som er sundhedssekretær i Maryland og tidligere var Principal Deputy Commissioner i FDA, siger ifølge avisen:

”At gøre data tilgængelige, især for de produkter som har fejlet, gør, at andre ikke behøver at gøre de samme erfaringer.”

Enkelte bekymringer

Enkelte af de forskere avisen har talt med udtrykker dog bekymringer over, hvor åbent hele foretagendet i virkeligheden bliver. Og en enkelt pointerer vigtigheden af, at information om hele det kliniske program bag et studie frigives, herunder også protokollen og ikke blot resultaterne.

Men virksomheden forsikrer, at det er tilfældet, og at både protokollen og alle andre relevante dokumenter, som giver forskerne bedre mulighed for at forstå dataene, vil blive gjort tilgængelige.

 Novo-direktør skeptisk over for deling af data med rivaler 

 Gigantdatabase skal give Lundbeck forspring 

 Hvor digitale skal fremtidens kliniske forsøg være? 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også