MedWatch

Novos pris-offensiv i Danmark kan give bonus

Medicintilskudsnævnets formand åbner op for ændring af tilskuddene på diabetesområdet, efter at Novo Nordisk har nedsat prisen på et af selskabets midler.

Det kan meget vel få betydning for den endelige indstilling for revurderingen af tilskud til diabetesmidlerne, at Novo Nordisk i den seneste høringsrunde har valgt at sænke prisen på sit langtidsvirkende insulin Levemir.

”Når priserne ændrer sig, så må vi vurdere tingene én gang til. Sådan er vores regler jo. Tilskudsstatus er afhængig af to ting. Effekt/bivirkning på den ene side og pris på den anden side. Hvis prisen ændrer sig, så kan der ske ændringer i tilskudssystemet, og hvis virkning/bivirkingssiden ændrer sig, så kan vægtskålen falde til den anden side, og tilskuddet kan ændre sig. Det er vilkårene,” siger Medicintilskudsnævnets formand Mogens Laue Friis til MedWatch.

Prisændringen kom, efter at konkurrenten Sanofi først havde sænket prisen på sit langtidsvirkende insulinpræparat Lantus og efterfølgende opnået forrang i de klausulerede tilskud.

Fri prisdannelse

Fremgangsmåden får ikke lige frem rosende ord med på vejen fra Novo Nordisk i selskabets høringssvar.

Kan du forstå Novo Nordisks indsigelser i forhold til, at effekten kan være budrunder, ’hvor hvert afgivet lavere bud foretaget i håb om at opnå forrang i tilskudsstatus, kan anvendes til at trykke prisen yderligere hos næste bud-afgiver og så fremdeles i en endeløs nedadgående spiral via ad hoc revurderinger af tilskud’?

”Det er en følge af, at der er fri prisdannelse på medicin i Danmark. Det er jo ikke sådan, at myndighederne forhandler med firmaet om, hvad et bestemt præparat må koste. Det er firmaet suverænt, der fastsætter prisen. Og de kan fastsætte en ny pris hver 14. dag. Det er spillets regler,” siger nævnsformanden.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier