MedWatch

Novo Nordisk går i priskrig i Danmark

Diabetesgiganten Novo Nordisk har sænket prisen på dets langtidsvirkende insulin, Levemir, på det danske marked. Det sker i håbet om at opnå samme tilskudsstatus som storkonkurrenten.

Foto: Novo Nordisk/PR

Først sænkede Sanofi prisen på Lantus. Nu sænker Novo Nordisk prisen på en af sine bedstsællerter til diabetikere, det langtidsvirkende basal insulin, Levemir.

Det er nemlig endnu ikke afgjort, hvordan tilskuddene til de forskellige diabetesmidler på det danske marked kommer til at se ud, men Medicinaltilskudsnævntet træffer afgørelser, der efterfølgende sendes til høring.

Efter den sidste høringsrunde opnåede Lantus forrang frem for Levemir i indstillingen fra Medicintilskudsnævnet. Patienterne skal ifølge indstillingen først på Lantus, og hvis dette ikke virker, så kan de efterfølgende komme på Levemir.

Nævnet valgte således, som det hedder i fagsproget, at differentiere de indstillede klausulerede tilskud til de to langtidsvirkende analoge insuliner tilgængelige på markedet. Det skete på baggrund af en opstået prisdifference i sidste kvartal af 2012.

Endeløs spiral

I sit seneste høringssvar gør Novo Nordisk imidlertid opmærksom på, at selskabet har valgt at sænke prisen på Levemir.

"Novo Nordisk forventer således, at Levemir igen indstilles til samme tilskudsstatus om insulin glargin," skriver selskabet.

Men Novo Nordisk forholder sig kritisk over for nævnets fremgangsmåde.

"Novo Nordisk oplever, at Nævnet ved denne adfærd tager endnu et skridt i retning af at agere modpart i en prisforhandling uden, at gængse formelle rammer for en sådan prisforhandling er etableret," skriver selskabet i høringssvaret og uddyber:

"Effekten er tilsvarende en budrunde, hvor hvert afgivet lavere bud foretaget i håb om at opnå forrang i tilskudsstatus, kan anvendes til at trykke prisen yderligere hos næste bud-afgiver og så fremdeles i en endeløs nedadgående spiral via ad hoc revurderinger af tilskud."

 Moderne diabetesmidler mister tilskud i Danmark

 Diabetesforeningen frygter prisfokus i diabetesbehandling

 Revurderingen af diabetesmidler trækker ud

 Novo Nordisk advarer Medicintilskudsnævnet

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.    

Mere fra MedWatch

Eli Lilly får forlomme til fedmehåb hos FDA

Med en fast track status får medicinalselskabet Eli Lilly sænket behandlingstiden for sin registreringsansøgning hos FDA af lægemiddelhåbet Tirzepatid til omtrent seks måneder fra de normale ca. 10 måneder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier