Generiske navne skal stå på etiketten

Apotekerne skal klistre det generiske navn på medicin, når det udleveres til patiente, i følge en ny aftale mellem apotekerne og Sundhedsministeriet. Reglen skal mindske fejlmedicinering.
Foto: Morten Flarup / Jyllands-Posten
Foto: Morten Flarup / Jyllands-Posten
af KRESTEN MORTEN MUNKSGAARD

En ny regel, skal sikre, at apoteker skriver det aktive stof i et lægemiddel, det såkaldte generiske navne, på etiketten, når medicinen udlevere til patienten. Det skriver dagens Pharma.

Reglen er en del af den bruttoavanceaftale, som Sundhedsministeriet og apotekerne indgik kort før jul og betyder, at apotekerne skal skrive det generiske navn på de doseringsetiketter, der påføres medicinen.

Dermed er det meningen, at det kommer til at fremgå tydeligt, hvilket lægemiddel der er tale om, selvom midlet er udsat for generisk substitution, fordi et andet mærke af midlet er blevet billigere siden sidst patienten fik udleveret sin medicin. Og det skal hjælpe patienter og sygeplejersker med at vælge rigtigt og eliminere tvivl, når medicinen skal tages og dermed mindske fejlmedicinering som den generiske substitution ofte får skyld for at være årsag til.

"Substitution sikrer danskerne billig medicin, men betyder desværre også, at lægemidlerne ofte skifter navn og udseende. Det kan gøre det vanskeligt at bevare overblikket over sin medicin, særlig hvis man bruger mange forskellige lægemidler. Der er rigtig mange medicinbrugere, der er i den situation, og det er et problem, hvis de ikke bliver ordentligt informerede.

Det er vigtigt at kende det aktive lægemiddelstof, og af hensyn til forbrugerne er vi derfor rigtig glade for den aftale, vi har indgået med Sundhedsministeriet," siger formand for Danmarks Apotekerforening Niels Kristensen til Dagens Pharma.

Læger og patienter bakker op

Dansk Selskab for Patientesikkerhed og Lægeforeningen bakker op om aftalen, men patienternes repræsentanter peger på, at udfordringen nu ligger i at lære patienterne de generiske navne frem for de ofte meget stærke brand-navne på originalproducentens udgave af midlet.

Det kan lægerne ifølge foreningen være med til ved at skrive det generiske navn på recepten frem for et mærke.

Og det vil Lægeforeningen gerne. Den foreslog allerede i august at afprøve såkaldt generisk ordination.

"Det kræver, at man ensretter pakningerne. Hvis vi skriver det ene, og der står noget andet på pakningerne, så er forvirringen stadig komplet. Så man vil skulle pakke det, så der står det samme på. Man kan godt lave generisk ordination nu, men det vil ikke eliminere fejlene ude hos patienten med mindre man også ensretter pakningerne. Vi tager det jævnligt op, også med interessenter, men medicinalindustrien er ikke så interesserede, fordi det fratager dem muligheden for at brande deres præparater," siger Michael Dupont, der er formand for Lægeforeningens Lægemiddel- og medicoudvalg, til Dagens Pharma.

Industrien skeptisk

Hos Lægemiddelindustrien (Lif), der i stort omfang repræsenterer originalproducenterne, er der dog langt fra tilfredshed med den nye aftale. Lif kritiserer både processen for at være lukket og uigennemsigtig og aftalen for kun at være indgået med én af lægemiddelområdets parter.

Lif tror derudover heller ikke på aftalens effekt.

"Der er ingen dokumentation for, at patientsikkerheden øges ved brug af det generiske navn. Det er en teoretisk overvejelse, som i teorien er rigtig god, men i praksis ikke holder. Problemet er, at de generiske navne er komplekse og meget let forvekslelige. Det skyldes, at WHO (verdenssundhedsorganisation, red.)  fastsætter de generiske navne ud fra en systematik, hvor de skal ligne hinanden, hvis de er fra samme typer af lægemiddelgrupper. Det vil sige, at du får nogle meget lange ord, som ligner hinanden, og det skaber en oplagt forvekslingsrisiko. Ikke alle patienter vil have lige let ved at skelne mellem navne som eksempelvis ’ephedrine’ og ’epinephrine’ eller ’fluoxetine’ og ’duloxetine’," siger chefkonsulent i Lif Søren Beicker Sørensen.

Før aftalen kan træde i kræft skal apotekernes IT-systemer ændres, hvilket forventes at ske i første halvår 2013. Inden da skal aftalen, som reelt medfører en lovændring sendes i høring hos de relevante parter herunder Lif.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også