Myndigheder til kamp mod fejlmedicinering af ældre

Reagér på bivirkninger – og hjælp med at gøre medicin mere sikker for alle. Sådan lyder opråbet fra Lægemiddelstyrelsen til personalet på landets plejehjem. Generelt set – ikke kun når det gælder ældre - bruger en ud af tre patienter medicin forkert.
Foto: Julia Freeman-Woolpert / Stcok.Xchng
Foto: Julia Freeman-Woolpert / Stcok.Xchng
AF HENRIK TÜCHSEN

Mange ældre mennesker får for høje doser medicin, nogle får mange forskellige typer medicin, som skader mere, end det gavner, når det blandes sammen – og generelt får nogle medicin med for mange bivirkninger.

Den kendsgerning er baggrunden for, at Lægemiddelstyrelsen nu skyder en stor kampagne i gang – rettet mod plejepersonalet i kommunerne. Hensigten er at ruste personalet til bedre at reagere og indberette, når de opdager bivirkninger fra medicin hos vore ældre medborgere.

Plejepersonalet modtager her i begyndelsen af det nye år informations- og undervisningsmateriale fra styrelsen om, hvordan de kan reagere på bivirkninger. Da kampagnen blev annonceret i slutningen af november sidste år, fremhævede styrelsen i en meddelelse, at Danmarks Apotekerforening i en analyse har påpeget, at ”ca. 75 pct. af beboerne på plejecentre og 15 pct. af alle borgere over 75 år, der bor i eget hjem, har alvorlige problemer med deres medicin.”

Afdelingsmøder i hele landet

Undervisningsmaterialet skal bruges på afdelingsmøder rundt i landet, ”blandt andet med det formål at få de forskellige faggrupper til at tale sammen og sætte bivirkninger på dagsordenen.,” som styrelsen udtrykker det.

Lægemiddelindustrien (LIF) støtter styrelsens initiativ, men efterlyser samtidig bedre information i forbindelse med bivirkningerne.

Viceadm. direktør i LIF, Henrik Vestergaard, siger til MedWatch, at LIF ” i allerhøjeste grad indsatsen over for plejehjemmene”.

”Der er jo to grundlæggende sider af den debat: At selve medicinen kan have bivirkninger, selv om du tager den korrekt. Hvis det er det, som Lægemiddelstyrelsens kampagne sætter mere fokus på, er det fint. Det skal indberettes, men man skal sikre sig, at kvaliteten af indberetningen er i orden. Vi skal konstatere en årsagssammenhæng,” påpeger han.

Det andet spørgsmål i debatten handler om, hvorvidt både de ældre og patienter i al almindelig tager medicinen korrekt.

Mange patienter bruger medicin forkert

Lægemiddelindustrien tog på et møde kort før jul sidste år selv initiativ til at drøfte det faktum, at patienter generelt – ikke kun ældre mennesker – bruger deres medicin forkert. Mødet var for faglige eksperter, patientorganisationer, myndigheder, sundhedspolitikere og medlemmer af LIF.

I optakten til mødet påpegede industrien, at ”undersøgelser tyder på, at kun 10 pct. af patienterne anvender den ordinerede medicin helt, som de skal.”  Og det er tal, der er til stor skade for både den enkelte patient og samfundsøkonomien.

Udviklingschef i Pharmakon Hanne Herborg, der deltog i konferencen, mener – ifølge et interview på LIFs hjemmeside - at fejlmedicineringen kan være utilsigtet ”for eksempel fordi man glemmer det, eller har misforstået det. Men det kan også være tilsigtet, for eksempel fordi man ikke får nogen virkning eller får nogle uønskede virkninger.”

Pharmakon hører under Danmarks Apotekerforening, og det er Pharmakons primære opgave at ”formidle viden om farmaceutisk praksis.”

Hanne Herborg tilføjer, at der er bred enighed om, at det er et stort problem, men det er svært at sætte præcise tal på.

”Men man har den tommelfingerregel, at en tredjedel bruger medicinen helt korrekt. En tredjedel bruger den absolut ukorrekt. Og en tredjedel ligger der imellem,” vurderer hun.

Viceadm. dir i LIF, Henrik Vestergaard siger hertil, at spørgsmål om forkert brug af medidin vil være på dagsordenen i forbindelse med en række initiativer i 2012.

”Det er vigtigt at bruge medicinen rigtig. Tal fra Pharmakon viser jo, at der er et kæmpe potentiale i at lære folk at anvende medicinen rigtig. Vi vil meget gerne spille med på den dagsorden,” pointerer han.

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

 

Tilmeld dig her

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også