Apotekerforeningen efterlyser samlet strategi fra Sundhedstyrelsen
Sundhedsstyrelsen har netop meldt ud, at kronisk syge i stigende grad selv skal stå for medicinering og overvågning af deres sygdom derjemme.
Men Apotekerforeningen advarer ifølger 24timer mod selvmedicinering, fordi sundhedssystemet har ikke sikret, at Danmarks godt halvanden million kronisk syge kan klædes på til at passe deres medicin hjemme hos dem selv.
Ifølge Apotekerforeningen koster medicinproblemer i forvejen hvert år flere tusinde unødigt tabte danske liv og endnu flere ekstra hospitalsindlæggelser.
"Medicin skal helbrede og lindre, men hvis man tager den forkert, kan den være farlig. Der er 1,7 millioner kroniske patienter i Danmark, som varigt skal tage medicin. Så burde det være en selvfølge, at der er en samlet strategi og indsats for at sikre, at samfundet og patienterne får det fulde udbytte af den medicin, danskerne bruger," siger foreningens formand, Niels Kristensen, til 24timer og uddyber:
Ingen tilbundsgående viden
"Men det er, som om den erkendelse ikke er slået helt igennem i sundhedssektoren. Der findes ikke tilbundsgående viden om omfanget i Danmark, og der er ikke en samlet strategi eller indsats."
I Sundhedsstyrelsen har man da også ifølge læge Jette Blands stor opmærksomhed på problemerne.
"For os handler det om at se patientuddannelsen i forhold til kroniske patienter som et hele. Medicinen er en vigtig del, men det handler også om at styrke de kroniske patienters funktionstilstand som helhed og deres handlekompetence og dermed gøre dem i stand til at kunne mestre livet med en kronisk sygdom i den udstrækning, deres ressourcer er til det og i samarbejde med sundhedsvæsenet."
I tredje og fjerde kvartal af 2012 kommer Sundhedsstyrelsen ifølge Jette Blands dels med en opdatering af den generiske model for forløbsprogrammer og dels med rådgivning og anbefalinger for kvalitetssikring af patientuddannelse og egenbehandling.
Relaterede artikler:
Patienter forstår ikke medicin-sprog
For abonnenter