Kan testosteron bruges til at behandle diabetes?

Et klinisk studie, som støttes af en række store medicinalselskaber, skal undersøge, om det mandlige kønshormon, testosteron, kan bruges som diabetesbehandling.
Foto: Abbott/PR
Foto: Abbott/PR

Et nyt klinisk studie skal undersøge effekten af det mandlige kønshormon, testosteron, på mænd i alderen 50-74, for at se, om det kan bruges i kampen mod type 2 diabetes.

Det er en forskergruppe fra University of Adelaide i Australien, anført af professor Gary Wittert, som står for forsøget, og de har ikke haft nogen problemer ved at finde frivillige til at deltage i forsøget. Således skriver Bloomberg, at hele 800 mænd meldte sig på en enkelt dag.

Målet er dog at rekruttere 1500 mænd i alderen 50-74, med lave testosteron-niveauer og et taljemål på minimum 95 cm. Alle testpersonerne skal følge et specielt slankeprogram og samtidig modtage behandling med enten kønshormonet eller et placebomiddel.

Hjælper mod fedme

Bloomberg henviser til et tysk studie, som viste, at hormonet kunne hjælpe overvægtige mænd med lave testosteron-niveauer med at tabe sig og holde vægten nede - og forholdet mellem fedme og type 2 diabetes er på nuværende tidspunkt veldokumenteret. Derfor håber Gary Wittert og hans kolleger da også, at kønshormonet kan vise sig at have en indvirkning på sygdommen.

Det er den tyske medicinalkoncern Bayer, som leverer testosteronet til undersøgelsen, og også Eli Lilly, Sanofi og Becton Dickinson & Co.støtter projektet. Udover Bayer har også Eli Lilly og AbbVie testosteronprodukter på markedet.

Selvom diabetes og fedme forbindes med testosteronmangel, så ved forskerne endnu ikke, hvilken indvirkning hormonet har på diabetesrisikoen for mænd, som udviser prædiabetiske symptomer, skriver nyhedskilden.

Varsomme skridt

”Det bliver et omfattende projekt, men vi skal nok finde svar. Der er ikke andre studier af denne størrelse og dette ambitionsniveau i gang nogen steder i verden, så vidt jeg ved,” udtaler David Handelsman fra University of Sydney, som tager del i det kliniske studie.

Han påpeger dog, at enhver fordel af behandling med testosteron skal ses i forhold til de eventuelle risici og forklarer, at hormonterapi var udbredt som symptombehandling for kvinder i overgangalderen i tre årtier, inden kliniske studier viste, at det øgede risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.

Hvis der ikke udvises stor forsigtighed, kan man muligvis lave de samme fejl med testosteronbehandling, siger han ifølge Bloomberg.

 Ny forskning: Overvægtige mangler ofte D-vitamin

 Medicofirma sikrer millioner til vægttabsteknologi 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også