Studie: Bedøvelsesmiddel virker måske mod depression

Et kendt bedøvelsesmiddel har effekt på patienter, der ikke får gavn af de gængse antidepressiver, viser en gennemgang af videnskabelig litteratur. Et nyt studie skal bringe det nærmere patienterne.
Foto: Psykiatrisk hospital Risskov / foto: Jan Dag
Foto: Psykiatrisk hospital Risskov / foto: Jan Dag

Bedøvelsesmidlet ketamin hjælper mange svært depressive, der ikke får gavn af de gængse antidepressiver, i eksperimentelle forsøg. Det viser en ny videnskabelig gennemgang af den videnskabelige litteratur, som Center for Psykiatrisk Forskning på Aarhus Universitet har stået for.

”De studier, vi har gennemgået, tyder på, at ketamin kan bruges mod svær depression. Hvor de gængse præparater først viser en effekt efter dage eller uger, har ketamin en stærk og meget hurtig antidepressiv effekt, der kan dæmpe akut selvmordstrang og forpinthed inden for minutter,” siger professor Poul Videbech fra Center for Psykiatrisk Forskning på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

”Behandling med ketamin kan tilsyneladende hjælpe mange af de patienter, der ikke oplever nogen effekt med antidepressiver,” fortsætter han.

Gennemgangen er baseret på studier, der er fundet via databasen PubMed, der dækker samtlige studier, hvis data er publiceret i et videnskabeligt tidsskrift.

Virker anderledes

På det biologiske plan virker ketamin på en grundlæggende anderledes måde end de gængse antidepressiver. Hvor antidepressive midler som f.eks. Lundbecks citalopram først og fremmest gør mere serotonin tilgængeligt for cellerne, hæmmer ketamin cellernes evne til at lade sig påvirke af signalstoffet glutamat, der styrer nogle helt andre mekanismer i hjernen, skriver Videnskab.dk.

”De gængse antidepressiver har kun en effekt på nogle depressive patienter og har først en effekt efter længere tids behandling. Ketamin ser derimod ud til at have en effekt på de fleste og virker stort set med det samme. Det tyder på, at glutamat spiller en afgørende rolle i udviklingen af en depression, mens serotonins betydning er mere perifer,” siger læge og ph.d.-studerende i psykiatri Simon Hjerrild, til hjemmesiden.

Indtil videre har behandling med ketamin foregået på eksperimentel basis, men det behøver ikke at vare lang tid, før der ændres på det faktum. Rasmus Hjuler Petersen, der er læge og medforfatter på artiklen, er lige nu ved at planlægge et studie, der skal bringe os nærmere brugen af ketamin i patienter som gængs behandling.

Læs hele artiklen her.

 Danske iværksættere bag ny depressions-app 

 Formands-kandidat: Lundbeck bliver meget anderledes 

 Lundbeck: Nyt antidepressiv skal nok komme på markedet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også