Novo: Nu skal vi genvinde tabt terræn

Det er ad to omgange lykkes Novo Nordisk at få en højere pris godkendt i Japan for insulinpræparatet Tresiba sammenlignet med det konkurrerende middel Lantus.
Foto: Novo Nordisk/PR
Foto: Novo Nordisk/PR

Det lyder måske ikke af meget, 4 pct. Men prispræmien, som Novo Nordisk har opnået for sin langtidsvirkende basal insulin Tresiba i forhold til Sanofis Lantus, er faktisk signifikant, fordi den er opnået på det japanske marked.

”Umiddelbart lyder 4 pct. ikke af meget, men det er faktisk ikke så tosset for Novo Nordisk. Man skal huske på, at det er det fjerde basal insulin, der er blevet godkendt i Japan, og det er svært at få prispræmier i Japan. I mine øjne er det ganske godt at få denne premium. Faktisk har kun tre ud af 43 godkendte lægemidler i 2012 opnået at få en højere pris end sammenlignelige lægemidler. Tresiba tæller med som en af de tre,” siger Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen.

Og Jakob Riis, koncerndirektør for marketing og medical affairs i Novo Nordisk, udtrykker da også tilfredshed med prisforhandlingerne.

”Målet var at få en præmie, som afspejlede den yderligere værdi, Tresiba giver over glargin (Lantus, red.), og vi er meget godt tilfredse med at få de 3,7 pct. i Japan. Det skal også ses i lyset af, at det er meget få produkter, der bliver tildelt prispræmier i Japan, specielt i øjeblikket.”

Kunne ikke blive enige i første runde

Prisgodkendelsen kommer lidt mere end fire måneder efter selve godkendelsen af Tresiba, hvilket umiddelbart er lang tid.

”Vi havde én runde sidst på efteråret sidste år med de japanske myndigheder, hvor vi ikke kunne nå til enighed om prisen. Det her er så at sige den anden runde, og derfor har det taget den tid,” siger Jakob Riis og uddyber:

”Det er en forhandling. Vi har skullet finde en løsning, hvor de på den ene side føler, at de kunne få en pris på Tresiba, der imødekom deres krav om begrænsede prisstigninger i en tid, hvor den japanske økonomi er under pres. Vi har på den anden side selvfølgelig hele tiden haft den holdning, at de forbedringer, som Tresiba repræsenterer, skal belønnes over alternativet glargin (Lantus, red.). Der kunne vi ikke i første runde blive enige om en pris.”

De japanske diabetikere har tidligere brugt præmix-insuliner meget, men i de senere år har man set, at de er migreret over mod de langtidsvirkende basal insuliner, og især Lantus, så Novo Nordisk har faktisk tabt markedsandele inden for insulin. Det kommer Tresiba til at ændre på ifølge analytiker Søren Løntoft Hansen.

Skal genvinde tabte markedsandele

”I begyndelsen af 2010 havde de en markedsandel på 66 pct., og nu ligger de på omkring 56-57 pct., så de har tabt massive markedsandele på relativt få år. Jeg vurderer dog, at Tresiba vil tage markedsandele fra Lantus,” siger han og tilføjer:

”Men det bliver også spændende at se, når man lancerer kombinationspræparatet Ryzodeq senere, om nogle af patienterne migrerer tilbage på mix-insuliner. Om det er Tresiba eller Ryzodeg, der lige netop i Japan vil vinde markedsandele. Særligt i Asien har man således to strenge at spille på.”

Jakob Riis erkender, at Lantus har haft en negativ indvirkning på Novos salg i Japan, men han vil dog ikke fremhæve Tresiba eller Ryzodeg, som det stærkeste kort, der skal genvinde det tabte.

”Begge produkter spiller en meget vigtig rolle i at få stabiliseret situationen i Japan omkring markedsandelene og få os til at genvinde noget af det terræn, vi har tabt. De er begge vigtige. Det er vigtigt at have stærke produkter i alle kategorierne, og det har vi nu med Tresiba og Ryzodeg. Det er ikke det ene frem for det andet, men nu lancerer vi Tresiba først.”

 Novo-kombi godkendt i Japan

 Sydbank: Tresiba bliver vigtig brik i spillet om Japan

 Tresiba endelig godkendt i Japan 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også