Sydbank: Tresiba bliver vigtig brik i spillet om Japan

Godkendelsen af Tresiba i Japan kan være med til at give Novo Nordisk tabte markedsandele tilbage, vurderer analytiker.
Tresiba-molekyle | Foto: Novo Nordisk/PR
Tresiba-molekyle | Foto: Novo Nordisk/PR

Novo Nordisk har fået godkendt sit nye langtidsvirkende insulin, Tresiba, i Japan, og er dermed blevet langt bedre rustet til at vinde tabte markedsandele tilbage. Det vurderer analytiker i Sydbank, Søren Løntoft Hansen, efter de japanske sundhedsmyndigheder fredag er kommet med en endelig godkendelse af Novos nye insulin.

Novo Nordisk har igennem de sidste to år set sin markedsandel i Japan skrumpe fra 66 pct. til omkring 57 pct. på grund af voksende konkurrence fra verdens bedst sælgende langtidsvirkende insulin, Lantus fra franske Sanofi. Baggrunden er især, at langtidsvirkende insulin i stigende grad benyttes af japanske diabetikere i stedet for premix-insulin, der er færdige blandinger af langtidsvirkende og korttidsvirkende insulin.

"Vi ser således en godkendelse af Tresiba som essentiel for Novo Nordisk i kampen om at tilbageerobre markedsandele på markedet for insulin i Japan," konstaterer Søren Løntoft Hansen og fortsætter:

"Vi har i øvrigt noteret os, at den japanske indlægsseddel blandt andet indeholder data fra et asiatisk studie med type II-diabetikere, som viser, at Tresiba er forbundet med markant færre tilfælde af de af diabetikerne så frygtede episoder med for lavt blodsukker (hypoglykæmi, red). Vi anser det som særdeles positivt, at Novo Nordisk har fået netop disse hypo-data inkluderet i indlægssedlen."

Tresibas anden fordel i forhold til Lantus - øget fleksibilitet - er til gengæld ikke kommet med i indlægssedlen. Tresiba skal ligesom Lantus doseres en gang dagligt og på samme tidspunkt af dagen, og altså ikke med fuld fleksibilitet for patienten.

"Ifølge den japanske indlægsseddel kan diabetikeren dog injicere Tresiba umiddelbart efter, at han/hun har ”misset” en dosis, hvilket står i kontrast til bl.a. Lantus, hvor diabetikeren skal vente til næstkommende ”normale” injektionstidspunkt, konstaterer Søren Løntoft Hansen.

Han venter i øvrigt, at fleksibiliteten vil kunne markedsføres i Europa og USA, hvor Tresiba modsat de japanske studier er testet mere end 42 timer. I de japanske studier blev Tresiba testet op til 26 timer.

Novo vil lancere Tresiba i Japan, så snart prisforhandlingerne med myndighederne er afsluttet, hvilket ifølge Sydbank-analytikeren formentlig er om to til tre måneder. Godkendelsen ændrer ikke Sydbanks "overvægt"-anbefaling af Novo-aktien.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også