Britiske erfaringer puster til pilledebat

Tiltag i Storbritannien, der har gjort pakninger med hovedpinepiller mindre, har medført et fald i antallet af dødsfald og farlige forgiftninger.
Foto: LIND OLE
Foto: LIND OLE

Mindre pakker af hovedpinepiller giver færre dødsfald og farlige forgiftninger på grund af overdosering.

Det viser en undersøgelse, som blev bragt i det britiske tidsskrift British Medical Journal fredag.

Undersøgelsen er lavet af af lederen for Center for Suicide Research på Oxford University, Keith Hawton og er den første større videnskabelige undersøgelse af langtidseffekterne af pakningsbegrænsning på svage smertestillende lægemidler.

Dermed puster resultaterne til den danske debat som går på, hvorvidt vi også herhjemme skal begrænse pakningsstørrelserne på håndkøbsmedicin for at mindske antallet af selvmordsforsøg med eksempelvis paracetamol.

De britiske erfaringer viser nemlig, at antallet af dødsfald på grund af en overdosis med paracetamol er mindsket med 43 pct. i England og Wales, siden der i 1998 blev indført pakningsbegrænsning på håndkøb.

Kan virke herhjemme

"Vi er ekstremt tilfredse med, at dette tiltag har haft sådan en fordel, men vi mener, at der skal ske mere, så vi kan få reduceret antallet af disse dødsfald," siger Keith Hawton til BBC ifølge Ugeskrift for Læger.

Reglerne i England betyder, at det maksimalt er muligt at købe 32 styk ad gangen i håndkøb, mens Danmark som det eneste land i Europa sælger pakninger med 300 styk i håndkøb.

Ifølge overlæge og psykiater Merete Nordentoft viser de britiske erfaringer, at mindre pakninger gavner befolkningen:

"Det tyder helt klart på, at det er lykkes at begrænse alvorligheden af selvmordsforsøgene foretaget med paracetamol. Og det er meget robust, at det så lang tid efter indførelsen af pakningsbegrænsning stadig har en effekt. De mener jo, at de har forebygget op til 43 procent af de selvmord, der tidligere blev begået med paracetamol," siger hun til Ugeskrift for Læger.

 Danskerne skruer op for pilleforbruget

 Hovedpinepiller øger astma-risiko

 Kritik af apotekers håndkøbsudsalg i butikker 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også