MedWatch

Novo: Det var ikke bevidst unddragelse

Der er ikke tale om bevidst skatteundragelse fra Novo Nordisk i forbindelse med den ekstra skatteregning på 3,6 mia. kr., skriver diabetesgiganten. Læs her, hvad forklaringen så er.

Foto: Novo Nordisk/PR

Det var ikke med vilje.

Sådan skriver Novo Nordisk - skarpt opsummeret - i en kommentar til tirsdagens historie om at selskabet har fået en ekstra regning fra skat på hele 3,6 mia. kr.

"Når der kan opstå tvivl om, hvor meget Novo Nordisk skal betale i selskabsskat i et givet år, skyldes det alene, at det er umuligt ud fra 100 pct. objektive kriterier at fastsætte skatteværdien af produkter, som er udviklet, produceres og markedsføres internationalt," skriver selskabet i en meddelelse og fortsætter:

"Derfor vil skattemyndighederne og Novo Nordisk i nogle tilfælde nå frem til forskellige, men helt legitime beregninger af, hvad der er et rimeligt skattegrundlag i det pågældende land. Sagerne varer som regel mange år. For eksempel er en af de sager, som lukkede i 2012, fra 1994."

Den langvarige sagsbehandling skyldes ifølge Novo Nordisk at en forhøjelse af indkomstskatten eksempelvis i Danmark skal følges op af forhandlinger med andre landes skattemyndigheder for at undgå en dobbeltbeskatning af selskabet.

Samlet set kan de 3,6 mia. kr. lyde som et enormt tal, men Novo Nordisk peger på selskabets omsætning over de seneste 10 år.

"De 3,6 mia. kr. kan synes at være et voldsomt beløb, men skal ses i lyset af Novo Nordisks globale omsætning på ca. 470 mia. kroner over de seneste 10 år.

For at mindske usikkerheden omkring værdiansættelsen af Novo Nordisks indtjening i forskellige lande har Novo Nordisk i de senere år indgået bilaterale skatteaftaler med skattemyndighederne i Danmark og USA, og Danmark og Japan og håber at kunne lave lignende aftaler med andre lande i de kommende år."

Samtidig påpeger Novo Nordisk, at selskabets selskabsskat, som i 2012 udgjorde 3,5 mia. kr., udgør 10,8 pct. af det samlede selskabsskatteprovenue i Danmark. Tallet er mindre end ekstraregningen på 3,6 mia. kr. fordi den netop ikke vedrører 2012, men tidligere års skatteindbetalinger, påpeger selskabet.

Mere fra MedWatch

Eli Lilly får forlomme til fedmehåb hos FDA

Med en fast track status får medicinalselskabet Eli Lilly sænket behandlingstiden for sin registreringsansøgning hos FDA af lægemiddelhåbet Tirzepatid til omtrent seks måneder fra de normale ca. 10 måneder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier