Nyt firma til kamp mod bakterier på hospitalsudstyr

Nyt prisvinder-firma slår en af dagene på tråden til både innovationsmiljøer og medicovirksomheder med et forslag, som de - måske - ikke kan afslå.
Foto: colourbox
Foto: colourbox

Flere fremtrædende virksomheder inden for hospitalsudstyr vil i nær fremtid få et opkald fra et lille firma, BioRepeller, som tre forskere fra Aarhus Universitet står bag. Forskerne mener nemlig, at de har et produkt, der - bedre end noget andet på markedet - kan forhindre infektioner ved hospitalsudstyr.

”Et af de steder, hvor man virkelig kæmper med det problem, er eksempelvis katetre, hvor der ofte opstår infektioner,” siger seniorforsker og medstifter af BioPeller, Morten Foss, til MedWatch.

Han peger på en amerikansk undersøgelse, der har vist, at 15 procent af de patienter, der fik indsat kateter, fik infektioner, hvilket ikke alene giver et stort ubehag, men også markante udgifter for hospitalsvæsenet.

”Så vi kan se et meget stort potentiale,” pointerer han med henvisning til BioRepellers coating, dvs. belægning, til hospitalsudstyr.

Populært sagt er en coating bestemte koncentrationer og temperaturer, som man dypper for eksempel et kateter i. Derved sætter der sig en tynd coating, blot en nanometer tyk, på overfladen, og den forhindrer kropsvæsker og proteiner i at sætte sig. Derfor vil bakterier eller andre former for celler typisk også have svært ved at sætte sig.

Vandt eftertraget pris

Nu er Foss og hans forsker-team, postdoc Ryosuke Ogaki og ph.d.-student Kristian Kolind, nok ikke de eneste forskere med en god idé, som de gerne vil kommercialisere. Men deres, formentlig, store fordel er, at de netop har vundet en meget eftertragtet pris blandt studerende og potentielle iværksættere fra landets universiteters egen Venture Cup: Venture Cup Idea Competition Lifescience and Medtech.

Her har mere end 1100 studerende dystet inden for flere kategorier. Og de har fået deres projekter vurderet af erhvervsfolk fra Novo, Sygehus Lillebælt, COBIS, Vækstfonden, Asseco og Awapatent.

Og der er som regel risikovillig kapital til de bedste projekter: Hvert år modtager ”et par håndfulde projekter betydelige investeringer efter deltagelse i konkurrencen".

”Gennem de sidste 10 år er næsten 200 videns- og vækstvirksomheder startet efter at have deltaget i Venture Cup,” hedder det i en pressemeddelelse fra velfærdsklyngen Welfare Tech, der sponsorer præmien til de tre forskere på 25.000 kr.

Novo: Produkt tæt på markedet

Ifølge jurymedlem Casper Tin Hansen fra Novo Ventures er BioRepeller kun ”et lille skridt væk fra de teknologier, der allerede er på markedet". Så udviklingsrisikoen er lille, mener han.

”De adresserer et behov, der er meget stort og i rivende udvikling, nemlig at forhindre bakterievækst på de ting, man sender ind i kroppen,” påpeger han bl.a. i pressemeddelelsen.

Partnere og penge søges

Kommentarerne og prisen har givet Foss og hans team blod på tanden.

Han fortæller således til MedWatch, at det nye firmas ønske-plan er at tage projektet et skridt videre, så de udvikler på produkter, som medicofirmaer allerede har på markedet. Derfor vil de i nær fremtid kontakte konkrete firmaer herhjemme og i udlandet for at høre, om de vil være med til at indgå en aftale om udvikling på deres materialer.

Med en sådan aftale skal de bruge omkring 1,5 mio. kr. til løn og materialer til udviklingsprojektet. De penge vil de formentlig forsøge at finde i innovationsmiljøerne eller i de store fondes pre-seed programmer.

”Jeg kender vores begrænsning. Vi skal bruge nogle penge til at videreudvikle det, men det er for ambitiøst at tro, at vi kan tage det alene på markedet. Så vi ser meget større mulighed i at indgå en licens-aftale og få nogle af de store til at tage over, når vi har bevist, at det virker på deres konkrete materialer,” siger Foss, der håber, at en videreudvikling inden afhændelse kan skabe mere værdi for både opfindere og universitet.

Nyt projekt blæser til kamp mod sengebakterier 

Danske forskere finder bakterieskjold 

Nystartet firma dyrker videre på hospitals-bakterier 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også