Influenzavaccine koblet til narkolepsi

Flere studier indikerer, at en markant forøgelse i antallet af børn og unge, som bliver diagnosticeret med narkolepsi, kan være forårsaget af en vaccine mod svineinfluenza fra et af de store medicinalselskaber.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Sundhedsmyndighederne i lande som Sverige, Finland, Norge, Irland og Frankrig har alle observeret en stigning i antallet af unge mennesker, som lider af søvnlidelsen narkolepsi siden 2009 - og grunden til stigningen skal muligvis findes i medicinalindustrien, skriver Reuters.

Nyhedsbureauet har talt med en række personer med indsigt i resultaterne af et nyt studie, som bliver offentliggjort i den nærmeste fremtid. De fortæller, at en stor del af de unge, som har udviklet søvnlidelsen i disse lande, var vaccineret med GlaxoSmithKlines svineinfluenzavaccine, Pandemrix, som blev udviklet i 2009, og at vaccinen kan være skyld i sygdommen.

Tager problemet alvorligt

Den medicinske direktør for GSKs vaccineafdeling, Norman Begg, siger dog ifølge Reuters, at der endnu ikke er nok data eller beviser til at pege på en årsagssammenhæng. Han påpeger, at virksomheden tager problemerne meget alvorligt og er ”fuldt ud dedikerede til at komme til bunds i sagen”.

”Vi vil virkelig gerne til bunds i det her. Det er ikke i nogens interesse, hvis der er et uafklaret sikkerhedsspørgsmål,” siger Norman Begg ifølge Reuters.

Emmanuel Mignot, som er en af verdens førende narkolepsi-eksperter, er blevet hyret af GSK til at undersøge sagen. Han medgiver, at der er behov for mere forskning, men fastslår samtidig, at resultaterne allerede peger klart i en retning.

”Jeg er overhovedet ikke i tvivl om, at Pandemrix øgede antallet af narkolepsi-tilfælde i børn i visse lande – og formentlig i de fleste lande,” siger han ifølge nyhedsbureauet.

Bred videnskabelig enighed

Tidligere studier fra uafhængige forskerhold fra Sverige, Finland og Irland har alle vist, at risikoen for at udvikle narkolepsi var 7 til 13 gange større for de børn og unge, som havde fået vaccinen. Og EMA har da også allerede vedtaget, at vaccinen ikke må gives til unge under 20 år længere.

Der er altså bred enighed i det videnskabeligmiljø, om at GSK-vaccinen kan føre til narkolepsi, men præcis hvordan eller hvilke genetiske forhold, der spiller ind, er endnu uklart.

795 rapporterede tilfælde

I alt modtog 30 mio. mennesker i 47 forskellige lande Pandemrix under udbruddet af svineinfluenza – også kendt som H1N1 – i 2009 og 2010. GSK meddeler, at 795 europæiske patienter har indberettet til virksomheden, at de har udviklet narkolepsi efter at have fået vaccinen, siden den blev taget i brug i 2009.

 Svineinfluenzavaccine kan føre til søvnlidelse

 Influenzavaccine gav børn kronisk hjernesygdom

 Massevacination mod svineinfluenza hjalp ikke 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også