Lægemiddel-direktør: Sikke noget makværk

Direktøren for lægemiddelindustriforeningen (LIF) mener, at ansatte under Sundhedsstyrelsen i forbindelse med nye medicin-undersøgelser bevidst forsøger at sløre fakta eller er inkompetente. Hun vil nu drøfte sagen med deres Styregruppe.

Den danske lægemiddelindustri beskylder nu direkte de offentlige eksperter og forfattere til netop offentliggjorte undersøgelser af antidepressiv-medicin for enten at være inkompetente eller tale mod bedrevidende.

”Af alt det makværk, jeg har set, så er dette dog det værste. De omtalte undersøgelser og nogle meget politiske udmeldinger baserer sig på 2010-tal,” siger koncernchef Ida Sofie Jensen fra Lægemiddelindustriforeningen, (LIF), til MedWatch.

Hendes kommentarer falder i kølvandet på to nye undersøgelser fra Institut for Rationel Farmakoterapi.

Rigtig problematisk

Ifølge studierne følger lægerne ikke følger IRF's anbefalinger om at lade patienterne afprøve den billige antidepressivmedicin først. Lægerne vælger i alt for høj grad de dyre lægemidler, bl.a. escitalopram, som førstevalg, siger Dorte Glintborg, farmaceut hos IRF og medforfatter på de to studier til Ugeskrift for Læger. Hun mener, at industriens markedsføring er skyld i udviklingen.

Læger udskriver dyr medicin 

Ida Sofie Jensen siger om udviklingen i forbruget af den omtalte medicin:

"Jeg sidder med en opgørelse fra Sundhedsstyrelsen, der viser, at der i 2010 var 62.000, der tog escitalopram. I 2012 er estimatet mellem 30.000 og 34.000, så der er altså sket en halvering, bl..a på grund af omlægningen af tilskudsregler i 2012. Hvorfor tager de ikke det med i denne meget politiske udmelding?"

Hun kalder det "rigtig problematisk, at de ikke gør det".

"Hvis der er nogen, der ved, at den reduktion har fundet sted, så er det da IRF, da de har adgang til alle tal. Så når Dorte Glintborg siger, at deres ” beregninger viser, at hvis bare halvdelen af forbruget af oxycodon og escitalopram var blevet omlagt til billigere ligeværdigt alternativ kunne man have sparet ca. 130 mio kr. – alene i år 2010", ja så er det lige netop det, der er sket," pointerer hun og tilføjer:

Udtalelser mod bedrevidende

"Vi er i en situation, hvor jeg bliver nødt til at rejse denne sag i Styregruppen for IRF, for det er jo konklusioner og udtalelser mod bedrevidende. Det er ikke i orden, at en offentlig myndighed går sådan ud."

Hvad skulle være motivet?

"Jeg forstår det ikke. Hvorfor kommer man ud nu med tal, der er to år gamle i forhold til den omlægning, man selv har været med til at anbefale? Og hvorfor kommer man med så kritisable udmeldinger. Jeg kan kun finde to grunde, enten er det bevidst, fordi man ikke vil have tallene frem, eller også er det manglende kompetence."

Ida Sofie Jensen peger også på, at Dorte Glintborg siger, at intet tyder på, at escitalopram er bedre.

"Vi kan finde to citater fra Cochrane 2009 og 2012, der konkluderer, at det er signifikant bedre, men IRF har besluttet, at det ikke har relevans for den kliniske praksis. Det er da også meget problematisk."

"Lif anfægter ikke overraskende IRFs udmelding. Det er ikke undersøgelsens resultater der kritiseres, men derimod, at beregningerne af en potentiel besparelse baserer sig på 2010-tal. Det skyldes ikke spekulation, men alene at vores data i undersøgelsen baseres på 2010 tal, hvilket vi heller ikke lægger skjul på. På IRF.dk redegør vi samtidig for, at tal for oxycodon ser anderledes ud for 2011 og 2012," skriver Dorte Glintborg, farmaceut hos IRF og medforfatter på de to studier, i en kommentar til MedWatch.

 

Fakta:

Antal personer i behandling med escitalopram:

 

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen/LIF

 

Om effekt

"Det må i forbindelse med vurderingerne af om, hvorvidt de nyere antidepressiva er bedre end de ældre fastslås, at to engelske Cochrane reviews fra hhv. 2009 og 2012 konkluderer, at Escitalopram er bedre end dels citalopram og flere af de øvrige antidepressiva på markedet:

1. Citalopram was shown to be significantly less effective than escitalopram in achieving acute response (odds ratio (OR) 1.47, 95% confidence interval (CI) 1.08 to 2.02

2. Escitalopram was shown to be significantly more effective than citalopram in achieving acute response (OR 0.67, 95% CI 0.50 to 0.87). Escitalopram was also more effective than citalopram in terms of remission (OR 0.53, 95% CI 0.30 to 0.93). Significantly fewer patients allocated to escitalopram withdrew from trials compared with patients allocated to duloxetine, for discontinuation due to any cause (OR 0.62, 95% CI 0.38 to 0.99) ."

Kilde:LIF

 

Om IRF

Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF) er knyttet til Sundhedsstyrelsen  og skal rådgive om den lægemiddelbehandling, som giver ”den største effekt, de færreste og mindst alvorlige bivirkninger til den lavest mulige behandlingspris”.

Kilde: IRF

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også