En vildgris kan hjælpe forskning i fedme

En dansk forsker har fundet et fedmerelateret protein i en vildgris, der minder særligt meget om mennesker. Det skal hjælpe international fedmeforskning.
Foto: colourbox
Foto: colourbox

En amerikansk vilgris fra Ossabaw har det samme særlige protein, som overvægtige mennesker har i blodet, og det gør den oplagt at bruge i fedmeforskningen.

Når dyret bliver ekstremt fedt, kan den få diabetes og hjertekarsygdomme. Proteinet hedder orosomucoid (ORM), og koncentrationen af det er særligt højt i fede grise, og det kan derfor være en markør for, om grisen er på vej til at få fedmerelaterede sygdomme. Mennesker har det samme protein i blodet og koncentrationen stiger, når vi bliver overvægtige.

"Undersøgelser viser, at proteinet kan være en infektionsmarkør, fordi koncentrationen stiger, når man er fed. Men vi vil gerne finde ud af mere om proteinets funktion," siger Tina Rødgaard fra Veterinærinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet, som netop har forsvaret sin ph.d. i emnet, til Videnskab.dk. 

"For eksempel vil vi gerne finde ud af, om der er forskel på, hvor meget proteinkoncentrationen stiger afhængigt af, hvad man spiser. Måske er der særlige typer fedt, som får ORM-koncentrationen til at stige mere end andre," fortsætter hun.

Novo Nordisk lægger an til lanceringer

To sygdomsområder stjæler mediebilledet 

Nyvunden optimisme for fedmemarked i USA 

Er markedspotentialet for fedmemiddel overdrevet? 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også