Nyt initiativ vil dobbelttjekke forskningsresultater

Et studie viste for nylig, at hele 47 af 53 vigtige resultater fra kræftforskningen, som lægemiddelselskaber derefter har investeret store summer i at videreudvikle til medicin, ikke lod sig reproducere. Nyt initiativ skal modvirke dette.
Foto: Abbott/PR
Foto: Abbott/PR

The Reproducibility Initiative er navnet på et nyt initiativ, der skal gøre det muligt at kigge forskningsresultater efter i sømmene.

Et studie viste ifølge Videnskab.dk for nylig, at hele 47 af 53 vigtige resultater fra kræftforskningen, som lægemiddelselskaber derefter har investeret store summer i at videreudvikle til medicin, ikke lod sig reproducere.

Den tendens vil initiativet, der er startet af selskabet Science Exchange, publiceringskanalen Public Library of Science (PLoS) og datadelingstjeneste figshare, modvirke.

Biologi og medicin først

Initiativet giver forskerne mulighed for at sende deres forskningsprotokoller ind og få eksperimentet gentaget af uafhængige forskere. På den måde kan resultaterne blive valideret.

Forskerne, der er tilknyttet The Reproducibility Initiative, har hovedsagelig biologisk eller medicinsk baggrund, hvorfor de testede studier sandsynligvis vil tage udgangspunkt i disse felter i første ombæring.

Nogle eksperimenter vil dog aldrig kunne testes med denne model, fordi de teknisk eller fagligt set er så avancerede, at ekspertisen for at gennemføre dem kun er hos forskerne selv.

Forskerne skal selv til lommerne

Der er dog også et andet problematisk aspekt forbundet med initiativet. Selv om folkene bag har estimeret, at gentagelsen af eksperimenterne typisk kun vil koste 10 pct. af de oprindelige studier, så er det stadig forskerne selv, der skal betale pengene.

"Selv om det kun koster nogle procent af den originale pris, er det fortsat en stor udgift. Som budgetsituationen er nu, strækker pengene bare ikke," siger Øystein Fodstad, leder for Institutt for kreftforskning ved Oslo Universitetssykehus Radiumhospitalet, til forskning.no.

"Desuden vil det sandsynligvis forsinke indsendelse af vores publikationer. Publikationerne er jo det, vi kan bruge til at søge nye midler og på den måde holde maskineriet gående, så det vil i så fald være et problem," fortsætter han.

 Anerkendt tidsskrift prikker til industrien

 Masser af erhvervspotentiale i hospitalsforskning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også