Anerkendt tidsskrift prikker til industrien

British Medical Journal har besluttet, at man fra næste år vil stille en række krav, før industrien kan få offentliggjort resultaterne af kliniske forsøg i tidsskriftet. Læs her hvilke.

Fra årsskiftet skal medicinalindustrien være villige til i højere grad at dele deres viden med omverdenen. I hvert fald hvis selskaberne vil have resultaterne af deres kliniske forskning publiceret i det anerkendte tidsskrift British Medical Journal.

Tidsskriftet har nemlig ifølge New York Times besluttet, at man vil ikke længere offentliggøre resultaterne af de kliniske forsøg, medmindre medicinalfirmaerne og forskere er enige om at fremlægge detaljerede undersøgelsesdata på anmodning.

Det er meningen, at dette skal skubbe til medicinalfirmaerne, så de åbner op de enorme mængder af data, som de indsamler ved forskning i nye lægemidler, hvoraf meget lidt af nogensinde er offentliggjort.

Afvisninger offentliggøres

Kritikere siger, at de resultater, der offentliggøres i medicinske tidsskrifter, ofte sætter lægemidlet i det bedst mulige lys, og ikke tillader uafhængige forskere at undersøge samtlige bagvedliggende data.

Detaljerne i den nye politik er ifølge tidsskriftets redaktør, dr. Fiona Godlee, stadig ved at blive fastlagt, men enhver forfatter, der ønsker at blive offentliggjort i tidsskriftet, skal love at frigive forsøgsdata på patient-niveau til forskere, der har foretaget en "rimelig anmodning." Tidsskriftet vil desuden offentliggøre tilfælde, hvor anmodninger blev afvist.

Ifølge artiklen er branchen også indstillet på åbenhed og gennemsigtighed, bl.a. ved at indsende oplysninger om alle kliniske forsøg til et website sat op af myndighederne, som indeholder grundlæggende oplysninger om forsøgene, dog ikke data på patient-niveau af dels konkurrencehensyn og patientfortrolighedshensyn.

 Novo-direktør skeptisk over for deling af data med rivaler

 GSK løfter sløret for åbenhedsplan

 Auken og Lif uenig om åbenhed i kliniske forsøg

 Åbenhed om forsøg, ja tak! 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også