Store fordele ved fire-i-en-piller

Nyt studie viser, at der er markante fordele for hjertepatienter, hvis de kan nøjes med at tage én pille med fire typer medicin.
Foto: Niels Hougaard, Jyllands-Posten
Foto: Niels Hougaard, Jyllands-Posten

Mange hjertepatienter, der har behov for at tage flere typer medicin, vil have stor gavn af at kunne tage én pille, hvor alle typer medicin er samlet, en såkaldt polypille. Et stort forskningssamarbejde støttet af EU er i gang med at teste og udvikle en polypille til hjertepatienter.

Det fremgår af en artikel på Hjerteforeningens hjemmeside. Artiklen er baseret på et nyt studie fra Imperial College i London. Analysen viser, at en ”polypille både kan få flere patienter til at blive ved med at tage deres medicin, og at den er bedre til at nedsætte kolesterol og blodtryk,” skriver Hjerteforeningen.

En af de allerstørste udfordringer

Hjerteforeningens forskningschef, professor og overlæge Gorm B. Jensen, siger:

”Det er helt sikkert lettere at tage én pille end fire. Faktisk er en af de allerstørste udfordringer i behandlingen af denne type patienter, at patienterne har svært ved at følge den medicinske behandling, så det er en rigtig god ide med tiltag, der kan hjælpe på det punkt. Det er selvfølgeligt ikke alle, der skal have præcis disse fire præparater i præcis de doser, så for dem kan det stadig blive nødvendigt med flere piller ad gangen.”

Hjerteforeningen skriver, at ”den bedre compliance, dvs. hvor godt patienterne fulgte behandlingen, var til at se på effekten. Gruppen af patienter, der var valgt til at få polypillen, havde både lavere blodtryk og lavere niveau af det lede LDL-kolesterol end gruppen i almindelig behandling.”

Fakta:

2004 patienter fra både Europa og Indien, der led af hjertekarsygdom eller sukkersyge, blev tilfældigt valgt til at få almindelig behandling med fire forskellige præparater eller en polypille bestående af de samme præparater, men samlet i én pille.

De fire præparater var acetylsalicylsyre (Hjertemagnyl), et kolesterolsænkende middel (simvastatin), og to blodtrykssænkende midler (en beta-blokker og en ACE-hæmmer eller et vanddrivende middel).

15 måneder efter tog to ud af tre i i gruppen, hvor de skulle tage fire piller, stadig deres medicin. I gruppen, hvor de kun skulle tage én pille, gjaldt det næsten ni ud af ti.

Kilde: Hjerteforeningen

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også