Leo Pharma rykker med nyt lægemiddel i USA

Leo Pharma har meget hurtigt erobret markedsandel for Picato i USA. Flere lande har godkendt lægemidlet mod solkeratoser, og Danmark er formentlig tæt på.
Foto: Torben Stroyer, Jyllands-Posten - Arkivfoto
Foto: Torben Stroyer, Jyllands-Posten - Arkivfoto

Den danske medicinalkoncern Leo Pharma er kommet stærkt og bedre end forventet fra start i USA, hvor selskabet i april i år lancerede lægemidlet Picato.

Det er en gel, der bliver brugt til at behandle ansigtet, hovedbunden og andre kropsdele mod solkeratoser, som er en potentiel forløber for hudkræft. Det er altså en sygdom forårsaget af overdreven soleksponering.

Picato blev lanceret i USA i april i år, og målet var at nå 50.000 behandlinger i 2012.

”Vi kommer over de 50.000 behandlinger, der var vores målsætning for 2012 i USA. Det er der ingen tvivl om,” siger Jacob Rasmussen, VP for Global sales & Marketing, til MedWatch.

Store ambitioner

Men her stopper festen ikke:

”Vi får også ugentlige receptdata og har allerede nået en markedsandel på 12 pct. og er nummer tre som foretrukne behandlingsvalg i USA i forhold til de andre produkter. Men kurven skal fortsætte opad, ambitionerne er meget større næste år, og på sigt ønsker vi at blive nummer ét.

Der er flere konkurrerende produkter, herunder kopiprodukter, der jo er favoriseret i flere health care-planer, men det skal ikke forhindre os i at bide dem i haserne," pointerer Jacob Rasmussen.

Flere grunde til succes

Han forklarer, at der er mange faktorer, der gør, at Leo Pharma har fået et gennembrud så hurtigt. Dels har firmaet forberedt sit amerikanske team virkelig godt, dels var de en smule heldige; New England Journal of Medicine kom ud ugen inden lancering 1. april 2012 med en rigtig fin artikel, der skabte stor opmærksomhed.

Og det skete på det helt rigtige tidspunkt, da det også var den uge, hvor den største amerikanske dermatologikongres fandt sted – og hvor Leo Pharma havde lejlighed til at tale. Det gav et boost.

Underbehandlet sygdom

”Men det er også en underbehandlet sygdom. Den amerikanske patientforening estimerer, at der er ca. 58 mio. amerikanere, der har aktinisk keratose, men det er ikke en sygdom, som mange kender til, fordi den netop er underdiagnosticeret og underbehandlet,” siger han og tilføjer:

”Så er det klart, at når der kommer noget nyt i vores branche, så er der flere, der interesserer sig for at få bragt det i spil med deres patienter, og så breder det sig som ringe i vandet.”

Behandlingsfordelen med Picato er, at det kun varer to-tre dage, mens det tager op imod et halvt år at blive behandlet med konkurrerende produkter.

Er det nemt at opdage?

”Både ja og nej.  Der er synlige pletter, som en dermatolog vil kunne genkende, men andre steder er sygdommen ikke synligt for øjet, men kan alligevel diagnosticeres, da det føles som sandpapir på huden.

Vores gel er derfor hensigtsmæssigt, da den også behandler det usynlige, der ellers kan udvikle sig til at være synlige pletter.”

Flere godkendelser

Picato er nu også blevet godkendt i Brasilien og Australien, og Leo Pharma forventer at gå på markedet så hurtigt som overhovedet muligt.

”Vi sendte ansøgning til EMA (den europæiske godkendelsesmyndighed, red.) i juni 2011 og forventer at få godkendelsen i år eller næste år. Hvornår vi derefter – i tilfælde af godkendelse – kan gå på de enkelte europæiske markeder er forskelligt. Det er et spørgsmål om at få forhandlet pris og tilskud, men det kan tage forfærdelig lang tid i nogle lande.

I lande som Danmark, England og Tyskland kan man dog komme hurtigt på markederne, hvis man har en godkendelse, så om alt går vel er vi også i Danmark næste år,” siger han.

Professor: Enorme perspektiver

Professor og hudlæge, Hans Christian Wulf, Bisbebjerg Hospital, forklarede først på året, da produktet blev godkendt i USA, til dr.dk, at ”perspektiverne er enorme, fordi udviklingen af hudcancer er i voldsom stigning på grund af overdreven soldyrkning.”

”Med den nye behandling har vi mulighed for at komme sygdommen i forkøbet. Vi bliver i stand til at behandle forstadierne til hudcancer på et tidspunkt, hvor folk endnu ikke er blevet syge.”

Han vurderede, at 50.000 danskere om året kan hjælpes med den nye behandling ogdermed undgå hudcancer.

Fakta om aktinisk keratose

Aktinisk keratose (AK), der er et almindeligt kendt forstadie til hudkræft forårsaget af overdreven soleksponering, kan udvikle sig til hudkræft, hvis det ikke bliver behandlet. Antallet af AK-patienter er stort og i kraftig vækst, og AK udgør således et alvorligt sundhedsproblem

Kilde: Leo Pharma

Leo: Godkendelse åbner for enormt marked 

Løven massefyrer i Europa  

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også