Lovende resultater for Abbotts hepatitis C-midler

Tre forskellige testpræparater fra Abbott til behandling af hepatitis C har vist sig yderst effektive mod sygdommen både for sig selv og i forbindelse med en kendt standardbehandling. Stofferne er markant anderledes end nuværende behandlinger, og det er opmuntrende nyt for de 170 millioner, som lider af sygdommen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Medicinalkoncernen Abbott kunne levere gode nyheder på det netop overståede Annual Meeting of the American Association for the Study of Liver Disease i Boston.

Et klinisk forsøg med tre af virksomhedens testpræparater mod hepatitis C har nemlig vist sig yderst effektiv både for sig selv og i kombination med standardbehandlingen Ribavirin. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse på sin hjemmeside.

Fase 2-studiet, med navnet Aviator, undersøgte virkningen af de tre eksperimentelle præparater ABT-450/r, ABT-267 og ABT-333 alene og sammen med Ribavirin i 448 patienter med leversygdommen, som ikke havde modtaget tidligere behandling, eller ikke oplevede nogen virkning fra behandling med Ribavirin alene, eller fra den noget mere omfattende behandling med stoffet interferon.

Interferon er et stof, som skal injiceres og tages i op til et år, og samtidig er stoffet forbundet med influenza-agtige symptomer og andre negative bivirkninger. Abbotts lægemiddelkandidater er derimod orale terapier.

For samtlige patientgrupper i studiet lå responsraten et godt stykke over 80 pct., men præparaterne viste sig specielt effektive i kombination med Ribavirin.

Sikkerhedsrisici

Men endnu vigtigere for Abbott er det, at man ikke observerede nogen betydelige sikkerhedsrisici ved brugen af stofferne. Kun 1 pct. af patientpopulationen oplevede negative bivirkninger, og kun et af disse tilfælde kunne relateres til testpræparaterne. Træthed og hovedpine var de mest almindelige bivirkninger, oplyser virksomheden.

Og ser man på den seneste tids resultater fra hepatitis C-studier må det give grund til optimisme for koncernen. Henover sommeren kunne Medwatch nemlig rapportere om en række virksomheder, som oplevede problemer med deres eksperimentelle hepatitis-behandlinger. Det var især grelt for Bristol-Myers Squibb, som måtte stoppe et studie, efter en patient døde, som følge af forsøgene.

Danskere med i opløbet

Kris Kowdley, som er direktør for The Liver Center of Excellence ved Virginia Mason Medical Center, siger i pressemeddelelsen, at resultaterne indikerer, at man kommer tættere på orale behandlinger af leversygdommen uden brugen af interferon, og kalder det ”opmuntrende nyt for de mange patienter, som ikke kan eller vil tage interferon”.

Kapløbet om at udvikle nye, bedre terapier og behandlinger af hepatitis C er et af de helt store områder indenfor lægemiddelsudviklingen, og det anslås, at 170 millioner er ramt af sygdommen på verdensplan.

Og også danske virksomheder har fået øjnene op for mulighederne som markedet for leversygdommen åbner. Således har danske Santaris også en lægemiddelkandidat til behandling af hepatitis C – Miravirsen - i sin pipeline.

Selskabets adm. direktør Henrik Stage sagde tidligere på året til MedWatch, at Miravirsen adskilte sig betydeligt fra de skandaleramte midler fra BMS og virksomheden Idenix, og at man derfor ikke forventede at opleve de samme sikkerhedsproblemer i forbindelse med medicinen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også