Forsker finder nye proteiner til kræftbehandling

Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse kaster lys over syv proteiner, der er nødvendige for kræftcellernes overlevelse, og som muligvis kan være godt nyt for kræftpatienter.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
af KRESTEN MORTEN MUNKSGAARD

Kræftens Bekæmpelse har forsket i såkaldte lysosomer, som er et lille syrefyldt organel, som sidder i både raske celler som kræftceller. De bruges til at nedbryde affaldsstoffer i cellerne, men lysosomerne i kræftceller er meget mere ustabile end normale celler, og hvis lysosomer lækker ud i selve cellen, så dør kræftcellen. Det interessante er nu, at Kræftens Bekæmpelses afdeling for Celledød og Metabolisme har givet ny viden om, hvordan lysosomer kan rammes, skriver organisationen i en pressemeddelelse:

”Vores forskning afslører syv nye proteiner, der er helt centrale for at holde lysosomerne tætte. Det er endnu helt spæde resultater, men de giver et fingerpeg om noget, som måske er værd at undersøge nærmere med tanke på en kommende behandling,” lyder det fra postdoc Sonja Aits, der har stået i spidsen for forskningen sammen med Line Groth-Pedersen.

Håb om ny behandling

De syv proteiner hører til en gruppe af 136 proteiner, som er del af et omfattende transportsystem i cellernes indre. Forskerne har forsøgt at fjerne de 136 proteiner et efter et, og den tilgang viste altså, at syv af proteinerne var nødvendige for kræftcellernes overlevelse og for at holde lysosomerne tætte. Men hvordan de virker er endnu et ubesvaret spørgsmål.

Forskning i transportproteinernes rolle i kræft er endnu nyt, og der er i øjeblikket kun udført kliniske forsøg med hæmmere mod et af de syv proteiner, og resultaterne viste kun en lille effekt på patienterne i forsøget.

”Der mangler endnu meget forskning, men man kunne forestille sig en gevinst i at kombinere behandling, der rammer disse transportproteiner med anden behandling, der rammer lysosomerne. Forsøg i vores laboratorium har nemlig vist, at denne kombination er mere giftig for kræftceller. Det gode ved at ramme lysosomerne er netop, at det er et svagt punkt hos kræftcellerne, og derfor kan vi håbe på, at en eventuel behandling vil give færre bivirkninger, end mange af dem vi ser i dag,” siger Sonja Aits.

 Undersøgelse: Vitaminpiller kan forebygge kræft hos ældre mænd

 Lovende ny tarmkræft-test ser dagens lys

 Vaccine-forsøg på vej til Danmark

 Hæderspris til dansk kræftforsker 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også