MedWatch

Lovende ny tarmkræft-test ser dagens lys

En ny test for tarmkræft har vist sig yderst effektiv til at opdage sygdommen, selv i de tidlige stadier. Det kan betyde øget konkurrence for danske firmaer, som opererer indenfor området.

Foto: Colourbox

En ny, såkaldt ikke-invasiv test har i kliniske studier vist sig yderst effektiv til at opdage sygdommen kolorektal cancer, eller tarmkræft. Det skriver Medical News Today.

Resultaterne af de nyligt overståede kliniske forsøg blev fremlagt på den årlige AACR International Conference on Frontiers in Cancer Prevention Research, som bliver afholdt fra d. 16. til d. 19. oktober. Her fremgik det også, at man med testen kunne opdage forstadierne til sygdommen.

Når testen betegnes som ikke-invasiv, dækker det over at den foretages udelukkende ved hjælp af afføringsprøver.

”Denne test måler forskellige slags DNA-ændringer, kendt som methylering og mutation, sammen med en måling af blod i afføringen. Ved at sammenholde disse målinger, kan vi identificere de biologiske ændringer, som er mest almindelige i forbindelse med præcancer og cancer i tarmen,” siger Graham P. Lidgard, som er CSO og Senior VP for R&D i Exact Sciences – virksomheden som står bag testen.

Biologiske begrænsninger

Forskerne bag undersøgelsen analyserede prøver fra 1.003 patienter og udviklede herefter en algoritme til brug i analysen, som i sidste ende giver et negativt eller positivt resultat. 796 patienter, som havde fået et negativt resultat fra en tarmundersøgelse, deltog i studiet, sammen med 207 patienter med tarmkræft eller forstadier til sygdommen.

Det viste sig, at testen opdagede hele 98 pct. af kræfttilfældene, samt over 70 pct. af de tilfælde, hvor der var forstadier til sygdommen til stede. Og det er især denne sidste del af resultaterne, som begejstrer forskerne.

”Nuværende tests, som kun bruger fækal okkult blodprøver, er biologisk begrænsede i deres evne til at opdage forstadierne til kolorektal cancer,” udtaler Graham P. Lidgard ifølge Medical News Today, som også meddeler, at Exact Sciences har påbegyndt et nyt, storstilet tarmkræft-studie med mere end 10,000 patienter og har planer om at ansøge om markedsgodkendelse ved FDA, når man er færdig med dette studie.

Danske aktører

En række danske virksomheder har produkter på markedet indenfor netop dette sygdomsområde, og for især en af disse kan testresultaterne betyde øget konkurrence i fremtiden.

Den danske diagnostikvirksomhed Pentabase kunne således i april fortælle Medwatch, at man håbede på at udvikle et produkt til at teste for kolorektal cancer indenfor to år.  Pentabase arbejder dog ikke på at diagnosticere om folk har kolorektalcancer, som Exact sciences gør, men på at sikre at folk med diagnosticeret kolorektalcancer bliver behandlet på den rette måde.

Den lille fynske virksomhed kunne dengang fortælle, at man havde fået en bevilling på 1,25 mio. kroner gennem EU’s Eurostar program til udviklingen af produktet, og målsætningen var på tidspunktet at man skulle kunne ”finde 5-10 pct. flere tilfælde med teknologien”.

Men også andre danske virksomheder har produkter henvendt til tarmkræftpatienter, såsom Dandrit, Affitech og Symphogen.

Sidstnævnte indgik i september en aftale med medicinalgiganten Merck omkring udviklingen af firmaets lægemiddelskandidat Sym004 mod bl.a. kolorektal cancer. Aftalen har potentiale til at skaffe danskerne flere milliarder i up-front, milestone og royalty-indtægter.

Mere fra MedWatch

Novo Nordisk når aktiemilepæl

Novo Nordisk er nu er over 2000 mia. kr. værd på børsen. Selskabet har en ”imponerende evne til konstant at grave dybt i værktøjskassen,” lyder det fra aktiechef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier