Ny opbakning til dansk kritik af blodplasma

Dansk forskers resultat var ved at føre til sagsanlæg fra tysk medicovirksomhed, men nu bakkes hans resultater nu op af australsk undersøgelse. Det glæder forskeren fra Rigshospitalet.
Foto: Helle Arensbak / Jyllands-Posten
Foto: Helle Arensbak / Jyllands-Posten

En ny australsk undersøgelse beviser det samme som en dansk forsker tidligere har skrevet - billig saltvandsopløsning er bedre til behandling af blod- og væsketab end kunstig plasma. I juli truede den tyske medicovirksomhed Fresinus Kabi ellers med at lægge sag an mod forskeren, efter hans forskning - de har dog sidenhen droppet truslen.

Nu står forskeren ikke alene. 7.000 patienter har været med i undersøgelsen i Australien, skriver Berlingske. Undersøgelsens resultater glæder forskeren.

"Selv om jeg fik en enorm opbakning efter truslen om sagsanlæg, følte jeg, at nogen beklikkede min faglighed. Men nu bliver vores resultat delvist bekræftet, og det opfatter jeg som et fagligt skulderklap og en form for oprejsning," siger Anders Parner, forsker og professor på Rigshospitalet, til Berlingske.

Blodplasma baseret på hydroxyethylstivelse (HES) giver øget risiko for dødsfald og andre alvorlige bivirkninger, når patienter behandles for livstruende blodforgiftning. Det viste Anders Parners undersøgelse.

Den europæiske bivirkningskomité ventes ifølge Berlingske at tage sagen op som følge af den danske forskning og de nye resultater.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også