Novo Nordisk-direktør: Nu starter krigen mod Lantus

Med anbefalingen af Tresiba er kampen mod Sanofis Lantus startet, siger Novo Nordisks forskningsdirektør. Læs her, hvorfor han mener, at den danske diabetesgigant vinder kampen, og hvor længe det vil tage.
Foto: Novo Nordisk/PR
Foto: Novo Nordisk/PR

Med anbefalingen af Tresiba er der for alvor lagt op til krig på det globale diabetesmarked mellem den eksisterende markedsleder Lantus og opkomlingen Tresiba.

Og hos Novo Nordisk lægger forskningsdirektør Mads Krogsgaard over for MedWatch ikke skjul på, at målet uden tvivl er at overhale Sanofis Lantus, som i dag sidder på ca. 70 pct. af verdensmarkedet for langtidsvirkende insulin.

"Det her er vigtigt, fordi Novo Nordisk historisk har stået meget stærk på insulinområdet, men vi har også måttet erkende, at lige netop hvad angår langtidsvirkende insuliner, har vores konkurrent Sanofi med deres Lantus-produkt faktisk klaret sig bedre.

"Nu har vi vist systematisk med vores sammenligningstudier, at vi har et bedre insulin. Et insulin, der giver færre tilfælde af hypoglykæmi og som er mere fleksibelt i sin brug. Der er en så stor en stribe af fordele, at vi regner med, at vi kan få det mest solgte basale insulin, simpelthen fordi vi har et bedre produkt," siger forskningsdirektøren til MedWatch.

Læs også: Komité anbefaler godkendelse af Tresiba

Bedre indlægsseddel

Udtalelsen kommer, efter af EMA's lægemiddelkomité fredag anbefalede EU at godkende Tresiba eller Degludec, som stoffet hedder. Dermed regner Novo Nordisk med at kunne lancere den basale insulin i nogle europæiske lande allerede i starten af 2013.

Komitéen anerkendte Novo Nordisks påstande om, at Tresiba er væsenligt bedre end de eksisterende insuliner på markedet, og det kan få stor betydning for indlægssedlen og dermed salget af produktet.

"Jeg kan ikke gå i detaljer med alt, hvad der står i indlægsedlen, men det er ting som at der totalt set er mindre risiko for hypoglykæmi. Vores fase III studie har vist, at den risiko er mindre ved Tresiba end ved Lantus. Det vil sige, at Tresiba er bedre i stand til at give folk en god blodsukkerkontrol end eksisterende insuliner," siger Mads Krogsgaard.

Specielt natlig hypoglykæmi - i daglig tale kaldet for lavt blodsukker - har været fremhævet, som et af de områder, Novo Nordisk kan slå på for at øge markedsandelen for de langtidsvirkende insuliner.

Men også andre ting skal hjælpe på salget:

"Tresiba virker i 42 timer, som er så meget længere end konkurrerende produkter. Det giver det mere fleksibilitet.  Hvis folk skulle glemme at tage Tresiba på det tidspunkt, de plejer at gøre det, så må de godt gøre det, når de kommer i tanke om det. Det må du ikke ved andre insuliner, de skal tages på præcis det samme tidspunkt, og det betyder, at livsstilen kommer til at dreje sig meget om insulinbehandlingen," siger Mads Krogsgaard og fortsætter:

"Derudover kan man tage op til 160 enheder ved en injektion mod tidligere 80. Vi har to styrker: en klassisk insulinstyrke på u/100, og så har vi den dobbelte styrke. Det vil sige, at hvis folk bruger det kraftigste apparat, så får de en mindre injektionsstyrke, og det er meget rart, for så skal man ikke stikke sig så ofte. Og hvis du bruger rigtig meget insulin, kan du komme op på 160 enheder per gang."

Overhaler inden 2020

Det er første gang nogensinde at et insulin er blevet anbefalet til så kraftige styrker, og det er tiltrængt: Det vurderes nemlig, at over en halv million europæere har behov for at tage mere end 80 enheder per injektion allerede i dag, og at den udvikling vil fortsætte.

Selvom Mads Krogsgaard er overbevist om, at Novo Nordisk vil overtage tronen fra Lantus, så giver konkurrenten ikke overaskende kun lidt for det synspunkt. Sanofis medicinske direktør Ricardo Perfetti har tidligere over for MedWatch påpeget, at det bliver svært for Novo Nordisk at slå Lantus, fordi de fleste velbehandlede diabetikere ikke er meget for at skifte insulin.

Mads Krogsgaard erkender da også, at kampen om det langtidsvirkende insulinmarked ikke bliver vundet i morgen.

"Jeg vil understrege, at Lantus sælger for 6 mia. dollar. Det er klart, at du ikke fra det ene år til det andet overhaler en så stor mastodont. Men det er vores ambition inden for dette årti at overhale Lantus og blive det største basale insulinprodukt. Det er sådan, at i dag har vi kun 19 pct. på det amerikanske marked, mens Sanofi har 70 pct. Men når du har et produkt, som på samtlige parametre, som bliver studeret, er overlegent, så tror vi også det vil ske. Derfor tror vi, det er realistisk at overhale Lantus i det her årti," siger Mads Krogsgaard.

Novo Nordisk venter at få den endelige godkendelse af Tresiba inden for to måneder.

 Sydbank: Tresiba-anbefaling giver lettelses-kurshop

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også