MedWatch

Medicinalkæmpes blockbusterbud skrinlægges

Kliniske forsøg med et lægemiddel mod kronisk nyresygdom lukkes nu ned af sikkerhedsmæssige grunde. Koncernen bag havde ellers betalt mere end en milliard dollar for rettighederne til det engang så lovende middel.

Foto: Colourbox

Der var store forventninger til lægemiddelkandidaten bardoxolone, da Abbott for bare to år siden betalte 450 millioner dollar up-front for de amerikanske rettigheder til medicinen, samt gik med til at lægge 350 millioner mere i fremtidige milepælsbetalinger.

I slutningen af 2011 blev det endda fulgt op af en betaling på 400 millioner for rettighederne til den næste generation af medicinen, hvilket med al tydelig viste Abbotts forhåbninger for bardoxolone. Det skriver FierceBiotech.

Lægemidlet blev udviklet af den amerikanske biotekvirksomhed Reata Pharmaceuticals, og ifølge FierceBiotech har direktøren for Reata, Warren Huff, tidligere været ude og spå om et salgspotentiale på flere milliarder dollar for midlet.

Men nu meddeler Reata imidlertidigt i en pressemeddelelse på sin hjemmeside, at et klinisk fase 3-studie af lægemidlets virkning på patienter med kronisk nyresygdom og type 2 diabetes lukkes ned.

Det sker efter, at the Independent Data Monitoring Committee har anbefalet virksomheden at stoppe forsøgene ”af sikkerhedsmæssige grunde pga. en markant stigning af negative bivirkninger og dødelighed blandt patienter, som tog bardoxolone methyl.”

Oprindeligt et kræftmiddel

Det kliniske program med navnet BEACON lukkes derfor helt ned, og Abbott og Reata har informeret alle involverede, samt de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA om beslutningen.

”Vi vil fortsætte vores fokus på patientsikkerhed og udviklingen af medicin mod komplekse sygdomme ved at undersøge data fra dette studie nærmere og fastslå, om der er en vej frem for udviklingen af bardoxolone methyl mod kronisk nyresygdom eller andre indikationer,” skriver Reata i meddelelsen.

Ifølge FierceBiotech er det ikke første gang, at lægemidlet har mødt problemer, og man har været nødsaget til at ændre strategi.

Bardoxolone var oprindeligt et kræftmiddel, men skuffende kliniske studier og nye opdagelser af midlets virkning på nyrefunktionen gjorde, at man i 2008 indledte de første studier af bardoxolones indvirkning på patienter med kronisk nyresygdom.

Men nu ser det altså ud til, at det engang så lovende lægemiddel heller ikke kommer til at opfylde potentialet for denne indikation.

Astrazeneca indgår nyre-partneraftale 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier