MedWatch

Novo: Biogen er kun næstbedst

Det bekymrer ikke forskningsdirektøren i Novo Nordisk, at to konkurrenter på blødermarkedet, netop har fået positive resultater i et fase III-forsøg.

Foto: Novo Nordisk/PR

Novo Nordisk har fuldt program inden for bløderpræparater og står godt i den ventede fremtidige konkurrence på markedet for blødermedicin. Det gælder også i sammenligning med en af de største rivaler, som tegner sig i horisonten, det amerikanske medicinalselskab Biogen Idec, vurderer koncernforskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen.

Sammen med sin svenske partner Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, annoncerede Biogen Idec onsdag positive resultater i et fase 3 studie med et langtidsvirkende faktor IX-præparat til behandling af hæmofili (blødersygdom) type B. Novo mener dog, at have en endnu bedre medicin på vej.

"Det tegner til, at vi har det længstvirkende faktor IX-produkt. Det spiller en rolle for, hvor ofte patienterne behøver at behandle sig, og hvor god behandlingen er for patienterne," siger Mads Krogsgaard Thomsen til Ritzau Finans.

Læs også: Positive senresultater for blødermiddel

Fem gange virkningstid

Både Novo Nordisk og Biogen Idec går efter at udvikle længerevarende bløderpræparater til de mest almindelige, men stadig sjældne blødersygdomme, hæmofili A og B. Sygdommen giver mangel på de blodkomponenter, eller faktorer, som får blodet til at størkne, og patienterne har derfor behov for kunstig koagulationsfaktor for at stoppe blødninger.

Medicinen får patienterne ved intravenøs injektion på hospitaler med det besvær det giver, og derfor er den lange virkning og halveringstid vigtig for patienterne, der derved kan nøjes med færre behandlinger og samtidig være tryg ved, at medicinen også har effekt mod slutningen af behandlingscyklussen.

Biogen Idecs faktor IX-præparats virkning målt på baggrund af halveringstiden var over den dobbelte af det i dag mest benyttede lægemiddel, Benefix fra Pfizer. Novo har i sine studier imidlertid vist en virkning, der er omtrent fem gange så lang som Benefix, oplyser Mads Krogsgaard Thomsen.

"Så mit estimat er, at vi har en længere virkningsvarighed end Biogen," konstaterer forskningsdirektøren.

Forsigtige patienter

Markedet for faktor IX-præparater domineres af Pfizer-medicinen Benefix, der i dag sidder på omkring 70 pct., eller 700 mio. dollar, af verdensmarkedet på sammenlagt omtrent 1 mia. dollar. Det vurderer analytiker Mark Schoenebaum fra ISI over for Investor's Business Daily.

"Der er en vis konservatisme blandt patienter, og tendens til, at de kun skifter, hvis de virkelig kan se et behov for det. Så du skal ikke forvente, at alle patienter fra den ene dag til den anden skifter til vores eller Biogens præparat. Men med de nye præparater, som er langtidsvirkende, der er det Biogen Idec og Novo Nordisk, der er længst fremme," konstaterer Mads Krogsgaard Thomsen.

Biogen Idec venter at indsende registreringsansøgning til den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, i første halvår 2013, mens den europæiske registreringsansøgning afventer et studie i børn under 12 år. Novo venter at være omkring et halvt til et helt år efter med sit faktor IX-præparat.

Konkurrerer på andre midler

Såvel Biogen Idec og Novo Nordisk er også i færd med at udvikle langtidsvirkende faktor VIII-præparater til den mere almindelige, men stadigt sjældne blødersygdom type A. Ifølge Mads Krogsgaard Thomsen er virkningen stort set lige lang for de to præparater og omkring dobbelt så lang, som de eksisterende faktor VIII-præparater.

Novo Nordisk er desuden langt fremme med et andet faktor VIII-præparat, NN7008. I forvejen sælger Novo Nordisk faktor VII-præparatet Novoseven, der gives til hæmofili A og B-patienter, som danner antistoffer mod den gængse behandling. Novoseven sælger for i omegnen af 8 mia. kr årligt.

Novo Nordisk udvikler desuden en ny variant af faktor VII, NN1731, og de europæiske lægemiddelmyndigheder har i september godkendt Novo's faktor XIII-præparat til en særdeles sjælden blødersygdom med omkring 900 patienter på verdensplan.

"Om fem år skal vi gerne have både en almindelig faktor VIII og en langtidsvirkende faktor VIII, en langtidsvirkende faktor IX og en faktor XIII. Så hvis alt går, som vi gerne vil have det, så har vi en bred portefølje, og kan ekspandere ud i det brede hæmofili-område. Det er sådan, at vi i dag kun behandler cirka 3-4000 patienter, mens hele den globale hæmofili-population i realiteten er 300.000-400.000 patienter," forklarer Mads Krogsgaard Thomsen.

Blødersygdommen hæmofili A eller B er en sjælden sygdom, som nedarves gennem kvinder og rammer drenge. Ifølge Novo Nordisk er forekomsten af hæmofili A cirka et tilfælde pr. 5000 mænd. Hæmofili B optræder i et tilfælde pr. 25.000 mænd.

 Flad blødervækst for Novo

 Novo-direktør: Vi skal være for blødersygdomme, hvad vi er for diabetes

 Biogen Idec hyrer igen på livet løs i Hillerød

 Novo klar med guld-hormoner

 Novo Nordisk jagter nyt solidt forretningsområde 

Mere fra MedWatch

Sundhedsaktører: Se digital sundhed som en investering

Regionerne skal have økonomiske rammer til at investere i nye digitale sundhedsløsninger, hvis danskerne også i fremtiden skal kunne få behandling af høj kvalitet, lyder det fra blandt andet Dansk Erhverv og Danske Regioner.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier