Faldet i kliniske forsøg er bremset

Ny statistik fra Lif og Dansk Biotek viser en opbremsning i faldet af antal kliniske forsøg, selvom der stadig er lang vej til fordums styrke. Læs forklaringerne på opbremsningen her.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
af KRESTEN MORTEN MUNKSGAARD

Faldet i antallet af kliniske forsøg i Danmark blev bremset sidste år, men der er stadig et stykke vej op til 2007-niveau. Der er resultaterne i en ny undersøgelse, som Lægemiddelindustriforeningen (Lif)og Dansk Biotek har lavet blandt deres medlemmer.

Ifølge undersøgelsen havde de 42 medvirkende medlemsvirksomhederne gang i 283 kliniske forsøg i Danmark sidste år. Heraf var 82 nystartede. De tilsvarende tal i 2010 var 285 forsøg og 81 nystartede.

”Jeg håber da, at det betyder, at faldet i kliniske forsøg er endelig stoppet. Man har sat en masse initiativer i værk det seneste år, og der har været masse politisk fokus på området for at sikre nogle gode rammevilkår for at lave klinisk forskning. Så jeg håber, at vi nu har set bunden, og at nogle af de initiativer, der er sat i værk, begynder fremadrettet at give en effekt,” siger Jakob Bjerg Larsen, chefkonsulent i Lif, til MedWatch.

Tiltag ikke grunden

Han nævner blandet andet revideringen af Den Videnskabsetiske Komité, og regionernes indførelse af èn indgang for klinisk forskning som eksempler på tiltag, der stimulerer vækst i den kliniske forskning.

Jakob Bjerg Larsen tror dog ikke, at tiltagene er den direkte årsag til opbremsningen i den faldende udvikling:

”Tallene er fra 2011, og de her tiltag er først gået i gang senere, så det er næppe konkret tiltagene, der har haft en effekt på tallene. Men det betyder, at der er et godt fundament for, at tallene kan stige igen, for vi har fortsat et efterslæb i antallet af kliniske forsøg sammenlignet med 2007.”

Langt størstedelen af de kliniske forsøg er i fase III mens færrest forsøg er i fase I, viser tallene.

Glæde hos biotek

Hos Dansk Biotek, der har samarbejdet med Lif om undersøgelsen, er der også glæde over tallene.

”Vi har selvfølgelig været kede af, at der er sket et fald på 35 pct. siden 2007, og så er det jo glædeligt, at her i hvert fald er en opbremsning. Vi kan være stolte af, at Danmark er det land i verden, der har fleste stoffer i kliniske udvikling målt per indbygger,” siger Martin Bonde, der er formand for Dansk Biotek, til MedWatch.

Han påpeger dog, at der ikke er noget grundlag for, at tallene ikke skulle kunne nå op på 2007-niveau igen, hvor der var 369 kliniske forsøg fraregnet CRO-forsøg, som er med i tallene for 2011 og 2010.

Mangler forklaring

Derfor foreslår Dansk Biotek en dybere analyse af tallene, dels så man kan se finde ud af, hvad der ligger til grund for opbremsningen, og så man kan skabe grundlaget for en vækst i antallet af forsøg.

”Vi skal undersøge systemet til bunds og finde ud af, hvor der er nogle uheldige incitamentsstrukturer eller barrierer i systemet, som ligger i vejen for den kliniske forskning. Vi synes, man skal have endnu flere mennesker i klinisk forskning, selvfølgelig fordi det gavner biotekindustrien, men også fordi det træner lægerne i at bruge ny medicin, og derfor giver mulighed for at tilbyde den bedste behandling.”

Netop det, at klinisk forskning er gavnlig både for industrien og samfundet som helhed, er medvirkende til, at Jakob Bjerg Larsen er optimist, når det kommer til dem fremtidige udvikling i kliniske forsøg herhjemme.

”Det (klinisk forskning, red.) er selvfølgelig et fundament for lægemiddelforskning og industrien, men også et fundament for en udvikling af sundhedsvæsenet. Det bidrager til at styrke hele lægemiddelbehandlingen i sygehusvæsenet, og lægerne og sygeplejerskernes faglige viden om nye lægemidler. Den fokus er helt sikkert også positiv.”

Grundsten lagt

I undersøgelsen har foreningerne også set på, hvor mange danskere, der deltager i kliniske forsøg herhjemme, og også her er et kraftigt fald siden 2007 stoppet. I 2011 deltog i alt 18.429 personer i kliniske forsøg, mens det tilsvarende tal i 2010 var 18.510 personer.

Ifølge både Jakob Bjerg Larsen og Martin Bonde vil det især være det indeværende år og 2013, som for alvor vil give en indikation af, om tiltagene har en reel effekt eller ej.

”Der er lagt nogle gode spor ned, og vi skal se, hvordan det udmønter sig i praksis, før vi kan konkludere noget. Men viljen er der, og vi har nogle dygtige myndigheder. Så må de kommende år vise, om det bærer frugt,” siger Jakob Bjerg Larsen.

 Succesraten for kliniske forsøg dykker

 Direktør: Dansk klinisk forskning halter bagud

 Biotekdirektør: Tiltag er utilstrækkelige

 Kliniske forsøg markant billigere på nye markeder

 Patienter skal uddannes i kliniske forsøg 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også